Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:15 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Internațională a Francofoniei Liceenii de la Colegiul „Carol I” au transferat sărbătoarea online, respectând o tradiție (galerie foto)

ro

22 Mar, 2021 00:00 1924 Marime text
  • Activități realizate împreună cu Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” și Alianţa Franceză Constanţa
  • Timp de o săptămână, scena amfiteatrului mare a fost înlocuită cu un padlet pe care au fost încărcate toate creațiile şi manifestările artistice ale elevilor participanți


Pe 20 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei. Se estimează că la nivel mondial 300 de milioane de oameni celebrează această zi pentru a-și exprima atașamentul pentru cultura și limba franceză. Această dată marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).


Francofonia reprezintă un vector al democrației și solidarității pe plan mondial și este ancorată în dinamica de dezvoltare economică, culturală și socială prin promovarea unor proiecte care pun în prim plan educația ecologică și egalitatea de șanse. În acest an tema lunii francofoniei este „Femei francofone, femei rezistente”.


Pe tot parcursul lunii martie, și-n România se organizează manifestări numeroase, precum expoziții, ateliere de creație și benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale și mese rotunde. Datorită contextului sanitar actual majoritatea evenimentelor se desfăşoară online.
 

O catedră de limbă franceză cu profesori inventivi

După cum ne-a informat prof. Mihaela Postelnicu, un dascăl constănțean cunoscut pentru o carieră dedicată actului educațional și relației speciale cu elevii săi, elevii Colegiului Comercial „Carol I” au sărbătorit evenimentul, ca în fiecare an, cu mult entuziasm şi creativitate, chiar și în aceste condiții speciale care impun anumite limite.


De această dată, scena amfiteatrului mare a fost înlocuită cu un padlet pe care sunt încărcate toate creațiile şi manifestările lor artistice la care au lucrat pe parcursul întregii săptămâni. Programul activităților propuse elevilor de profesorii de franceză din liceu a cuprins: crearea unui curs cu numele evenimentului pe platforma Google Classroom, distribuirea de materiale de promovare a limbii franceze, informații despre semnificația zilei, muzică francofonă, plantarea „Copacului francofoniei” în grădina liceului, concursuri (de fotografie, de cultură generală, de afişe), implicarea elevilor în concursurile organizate de Institutul Francez din Bucureşti «Deghizează-te într-un personaj francofon!» (concurs de fotografie) şi de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” împreună cu Alianţa Franceză Constanţa «L’Homme et la Mer», dar şi provocarea de a intra în bucătărie pentru a încerca o reţetă simplă şi delicioasă de „madeleines”.


Elevii îndrumați de profesorii lor de franceză de la Colegiul Comercial „Carol I” (Elena Roadideal, Camelia Țuglea și Dana Stavrositu) au demonstrat că tradiția se poate păstra şi că sunt capabili să se reinventeze chiar şi în aceste condiţii dificile ale pandemiei.


Citește și:\

Sărbătoarea profesorilor de franceză

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii