Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci unităţi de învăţământ îşi vor transforma latrinele în grupuri sanitare, cu bani de la minister

ro

12 Jun, 2019 00:00 2307 Marime text
Incredibil, dar în România se mai moare în buda din fundul curţii şcolii, poate şi pentru că Ministerul Educaţiei visează la tablete pentru toţi elevii din mediul rural, dar nu şi la grupuri sanitare sigure pentru ei.
 
Cel mai probabil, pe fondul evenimentelor recent petrecute, la finele săptămânii trecute, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459 hotărârea Guvernului României privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.
 
S-a aprobat, astfel, repartizarea sumei de 64.900 mii lei pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Între cele 858 de comune beneficiare, judeţul Constanţa se numără cu trei comune, respectiv cinci unităţi de învăţământ care vor primi un total de 257 mii lei. După cum am aflat de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, aceste unităţi de învăţământ sunt ultimele care aveau latrinele în afara clădirii, fără apă şi canalizare.
 
Iată care sunt instituţiile beneficiare în judeţul Constanţa: Şcoala gimnazială nr. 1 sat Dunăreni, comuna Aliman (74.000 lei), Şcoala gimnazială „Dan Spătaru”, comuna Aliman (56.000 lei), Grădiniţa cu program normal, sat Mioriţa, comuna Ciobanu (38.000 lei) şi Şcoala primară nr. 3 Lespezi şi Grădiniţa cu program normal Lespezi, comuna Dobromir (89.000 lei).
 
Ieri, foarte încântată de vestea pe care i-am dat-o, prof. Mioara Mihai, directorul Liceului din Ciobanu, ne declara că s-a reuşit aducerea apei la grădiniţa din satul Mioriţa, unde învaţă 14 copii, dar neavând scurgere, erau necesare fonduri pentru o fosă septică. „Suntem, totuşi, în secolul XXI, era timpul şi pentru o astfel de investiţie!”.
 
Nu la fel de bună este starea şcolii din Lespezi, după cum ne declara prof. Tudora Gafiţa, directorul liceului din Dobromir, care speră că din aceste fonduri, cu sprijinul Primăriei, se va reuşi extinderea cu încă două clase, întrucât, la ora actuală, cele trei clase sunt improprii, circulându-se dintr-o încăpere în cealaltă. „Am primit bani de la Consiliul Judeţean Constanţa pentru construirea unor toalete tip container şi la Liceul din Dobromir, dar Primăria nu a dorit acest tip de construcţie şi atunci se speră într-o altă variantă mai eficientă”, a adăugat prof. Gafiţa.
 
Aşadar, din toamna anului şcolar viitor, aceste cinci unităţi de învăţământ îşi vor primi şi ele elevii în condiţii decente.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii