Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:30 26 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bacalaureat 2018 Totul despre sesiunea de probe scrise. Vezi ce subiecte s-au dat la Limba română în anii anteriori!

ro

25 Jun, 2018 00:00 1563 Marime text
În luna ianuarie, când s-a desfășurat înscrierea pentru sesiunea 2018 a Bacalaureatului, s-au înscris 5.293 de candidați: 4.570 de elevi erau din seria curentă și 723 de candidați din seriile anterioare.
 
După cum știți, în luna februarie a avut loc evaluarea competențelor digitale, partea orală a sesiunii Bacalaureatului 2018, probe considerate o pură formalitate de către candidați, întrucât nu au nicio miză, ele fiind lesne promovate.
 
Iată că astăzi sunt așteptați la prima probă scrisă, cea de la Limba și literatura română, 5.094 de candidați, ceilalți 200 pierzându-se pe... drum.

Cele 14 centre constănțene pregătite să-și primească începând cu ora 7.30 candidații sunt:
ð  Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța
ð Liceul cu Program Sportiv „N. Rotaru” Constanța
ð Colegiul Comercial „Carol I” Constanța
ð Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța
ð Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” Constanța
ð Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța
ð Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța
ð Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța
ð Liceul Tehnologic „V. Madgearu” Constanța
ð Liceul Teoretic „Decebal” Constanța
ð Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia
ð Liceul Cobadin
ðLiceul Teoretic „Axiopolis” Cernavodă
ð Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
 
La ora 9.00, elevii vor primi subiectele la română pentru Bac. Aceștia au trei ore la dispoziție pentru a le rezolva, din momentul în care toți cei prezenți în sala de curs au primit subiectele.
 
Următoarele probe vor avea loc astfel:
26 iunie 2018 - Limba si literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă
27 iunie 2018 - Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă
28 iunie 2018 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - proba scrisă
4 iulie 2018 - Afișarea rezultatelor (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-16.00)
5-8 iulie 2018 - Rezolvarea contestațiilor
 
Pentru a fi declarat promovat, absolventul de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probele scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.
 

Ce subiecte le-au mai picat bacalaureaților în anii anteriori

 
Anul trecut, la subiectul al treilea de la examenul de Bacalaureat la Limba și literatura română, absolvenții de Uman au primit un text de Marin Preda, iar cei de la Real au avut de ales între Ioan Slavici și Liviu Rebreanu. Perlele nu au lipsit, ca la fiecare examen de Bacalaureat.
 
La proba de Limba și literatura română din cadrul Bac 2016, elevilor de la Uman li s-a cerut, la al treilea subiect, să realizeze caracterizarea romanului psihologic și a textului dramatic, iar de la Real au avut ca subiect „viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic”.
 
La examenul de Bacalaureat la limba și literatura română din 2015, elevii de la Real au avut de rezolvat la subiectul al treilea o caracterizare a unui personaj la alegere din opera lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.
 
În 2014, la proba de Limba și literatura română, subiectul al treilea pentru elevii de la Real a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparținând lui Mihai Eminescu. Asta în timp ce elevii de la profilul Uman au avut de prezentat tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat aparținând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii