Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi începe şcoala Anul şcolar 2014 - 2015, cu bune, cu rele şi cu multe schimbări importante

ro

15 Sep, 2014 00:00 3292 Marime text


Astăzi, în cele peste 500 de unităţi de învăţământ constănţene vor reveni 111.007 elevi, cu 10% mai mulţi faţă de anul şcolar anterior. Vor trece pragul şcolilor 6.670 de elevi de clasa pregătitoare, în 305 clase. Din cele 500 de unităţi cu personalitate juridică sau structuri din judeţul Constanţa, 93% au obţinut autorizaţia de funcţionare. Cinci unităţi şcolare nu au reuşit să obţină această autorizaţie. Acestea sunt Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 Medgidia, Grădiniţa cu program normal „Veseliei“ din Năvodari, Şcoala Gimnazială nr. 1 Făurei, Şcoala Gimnazială „Marin Voinea“ Cerchezu şi Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ Dobromir.

Anul şcolar 2014 - 2015 aduce o mulţime de schimbări. Ministrul Educaţiei Naţionale a anunţat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a şi a IV-a, acestei materii îi sunt alocate două ore pe săptămână. Matematica obţine o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, fiind incluse în orar patru ore pe săptămână. Dispare Educaţia tehnologică, dar disciplinele Arte vizuale şi Abilităţi practice câştigă câte o oră pe săptămână.

Structura noului an şcolar

Anul şcolar 2014 - 2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate de ministrul Educaţiei. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015. Anul şcolar 2014 - 2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre. Cursurile din semestrul I sunt cuprinse în perioadele 15 septembrie - 19 decembrie şi 5 - 30 ianuarie. În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe la 20 decembrie şi se va încheia pe 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi cuprinsă între 31 ianuarie şi 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe la data de 9 februarie şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015 - 2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Săptămâna 6 - 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014 - 2015 se susţin până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

Cod etic pentru profesori

Potrivit proiectului Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, pus în dezbatere încă de la începutul acestui an, profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu agreseze copiii şi să nu-i umilească. Totodată, cadrele didactice nu au voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinții acestora. Codul etic interzice: fraudarea examenelor de orice tip contra banilor, solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare, colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare, meditaţiile cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale. De asemenea, în exercitarea activităţilor didactice, membrilor personalului didactic le sunt interzise: consumul de substanţe psihotrope sau alcool, organizarea pariurilor şi a jocurilor de noroc, folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale, distrugerea intenţionată a dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ, distribuirea materialelor pornografice, utilizarea de materiale informative interzise prin lege, organizarea de activităţi care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea elevilor sau a altor persoane aflate în incinta unităţii/instituţiei de învăţământ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii