Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul şcolar 2014 - 2015, cu schimbări importante Manuale digitale şi materii noi îi aşteaptă pe elevi, din 15 septembrie

ro

09 Sep, 2014 00:00 2889 Marime text
 Anul şcolar 2014 - 2015 aduce o mulţime de schimbări. Ministrul Educaţiei Naţionale a anunţat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a şi a IV-a, acestei materii îi sunt alocate două ore pe săptămână. Matematica obţine o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, fiind incluse în orar patru ore pe săptămână. Dispare Educaţia tehnologică, dar disciplinele Arte vizuale şi Abilităţi practice câştigă câte o oră pe săptămână.
 
Anul şcolar 2014 - 2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate de ministrul Educaţiei. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.
 
Anul şcolar 2014 - 2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre. Cursurile din semestrul I sunt cuprinse în perioadele 15 septembrie - 19 decembrie şi 5 - 30 ianuarie. În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe la 20 decembrie şi se va încheia pe 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi cuprinsă între 31 ianuarie şi 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe la data de 9 februarie şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015 - 2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Săptămâna 6 - 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014 - 2015 se susţin până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

 Manuale digitale pentru elevii din clasele I şi a II-a

 Introducerea din această toamnă a manualelor în format digital pentru clasele I şi a II-a reprezintă „un moment important în evoluţia şcolii şi în dezvoltarea societăţii româneşti“, aşa cum a spus ministrul Educaţiei. „Faptul că, din această toamnă, elevii claselor I şi a II-a vor avea manuale noi, inclusiv în format digital, marchează o nouă pagină în istoria educaţiei româneşti. Acesta este un moment important în evoluţia şcolii şi în dezvoltarea societăţii româneşti. Introducerea manualelor digitale este un pas necesar spre modernitate, o adaptare a sistemului de învăţământ la lumea tehnologiei şi la ceea ce se întâmplă în mod concret în viaţa generaţiilor actuale de copii“, a declarat Remus Pricopie. Ministrul Educaţiei a dat asigurări că procesul de modernizare a sistemului de învăţământ va continua în anii următori. „Odată cu aprobarea noilor programe şcolare pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal, toţi elevii din România vor putea beneficia, treptat, de manuale noi, în format digital“, a conchis oficialul.
 
Materii noi pentru elevi
 
Elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa, începând cu anul şcolar 2014 - 2015, mai multe despre arhitectură şi mediul construit. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru programa şcolară pentru disciplina opţională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit“ pentru clasele a III-a şi a IV-a. Timp de o oră pe săptămână, elevii acestor clase pot afla informaţii despre modul în care se construieşte mediul, dar îşi pot însuşi, de asemenea, elemente minimale de arhitectură. Au fost aprobate, de asemenea, şi programele şcolare pentru învăţământul liceal, curriculum diferenţiat, filiera vocaţională, profilul artistic, specializarea Muzică, destinate disciplinelor opţionale Muzică vocală de jazz - muzică uşoară şi Istoria jazz-ului. Prima disciplină vizează elevii din ciclul liceal, clasele a IX-a - a XII-a, iar cea de-a doua este destinată elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a. Elevii de gimnaziu şi de liceu se pot înscrie până la 30 septembrie în programele opţionale de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională implementate gratuit în şcoli. O altă materie opţională este orientarea în carieră, care vine în completarea ofertei educaţionale tradiţionale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii