Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

ro

19 Mar, 2024 18:47 849 Marime text
Astăzi, 19 martie 2024, ora 11.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin Constanța s-a derulat conferința Drogurile, de la fascinație la dependență, activitate desfășurată în cadrul proiectului județean inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța- S.A.V.E. (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educație) în acest an școlar. În deschiderea evenimentului, alături de Sorin Mihai, inspector școlar general, au participat Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, Stelian Gima, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, precum și partenerul activității, Ionuț Paris din partea Rotary Cetatea Tomis Constanța.

Scopul proiectului îl reprezintă oferirea unui pachet de informații și scheme de acțiune S.A.V.E. (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educație) adaptate particularităților de vârstă și individuale ale elevilor cu privire la conștientizarea/ prevenirea/ intervenția în cazul consumului de substanțe interzise, au transmis reprezentanții ISJ Constanța. 

În cadrul acțiunilor care sunt proiectate cu participarea unor personalități din variate domenii de activitate va fi abordat subiectul consumului de substanțe în rândul tinerilor, cu accent pe situații concrete și soluții de prevenire a acestor situații, atât în mediul școlar, cât și în mediul social.


Potrivit sursei citate, dincolo de activitățile de tip informare, concurs/ competiție, expunere de informații, exersare de abilități, proiectul urmărește crearea unei rețele de tineri comunicatori (din rândul elevilor de liceu din clasele a IX-a și a X-a) care vor primi titlul de AMBASADORI S.A.V.E. în urma absolvirii unor sesiuni de formare și dezvoltare pe tema prevenirii consumului de substanțe interzise. Aceste sesiuni vor fi susținute de către specialiști din variate domenii de activitate care pot oferi o poziție autentică din punct de vedere profesional cu privire la acțiunea de prevenție. AMBASADORII S.A.V.E. vor disemina informațiile dobândite pe parcursul formării în rândul elevilor/ tinerilor, urmărind conceptul de peer to peer și asigurând sub această formă sustenabilitatea proiectului în următorii ani școlari.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
  • elaborarea unui Ghid de acțiune S.A.V.E. pentru elevii de liceu și diseminarea acestuia în toate unitățile de învățământ de tip liceal din județul Constanța;
  • organizarea unor evenimente de tip caravană/ campanie, adresate elevilor din clasele a IX- a, a X- a și a XI-a din județul Constanța cu participarea directă a unui număr de peste 600 de elevi;
  • desfășurarea unor competiții de tip artistic, sportiv ca alternative de petrecere a timpului liber;
  • crearea Platformei S.A.V.E. de către elevi pentru elevi (peer to peer) în vederea abordării subiectului de prevenire consum de substanțe interzise, cu sprijinul specialiștilor din variate domenii de activitate profesională (sfaturi, recomandări, testimoniale, soluții de intervenție, gameing etc.);
  • crearea Corpului de AMBASADORI S.A.V.E. format din 30/ 35 de elevi din clasele a IX-a și a X-a din județul Constanța care să ofere educație privind prevenția consumului, de tip peer to peer, în unitățile de învățământ din județul Constanța.
Activitatea de la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin Constanța a fost urmată de o conferință derulată la Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța (aulă), ora 15.00, cu participarea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, ai Biroului de Siguranță Școlară Constanța, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și a directorilor unităților de învățământ preuniversitar din județul nostru. În cadrul evenimentului au fost abordate două teme de interes pentru instituțiile școlare și comunitate: prevenirea și îmbunătățirea managementului interinstituțional al situațiilor de violență din mediul școlar și prevenirea consumului de substanțe interzise.

Invitatul special pentru cele două activități a fost  Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, una dintre vocile cele mai competente în domeniu.
Tânărul societății noastre este cuprins într-o dinamică socială accentuată care solicită o adaptabilitate continuă la provocări. Acest fapt îl determină să se angajeze la răspunsuri asumate, responsabile, pe tot parcursul său școlar/ profesional. Instituția școlară este cea care îl poate sprijini în fundamentul construcției sale interioare cu modele de abordare a situațiilor de viață, astfel încât acesta să identifice soluții viabile, sustenabile de acțiune.

În acest context, abordarea multidisciplinară a actului de prevenție în ceea ce privește consumul de substanțe interzise este misiunea instituției școlare, precum și a comunității din care aceasta face parte, prin valorificarea și adaptarea cunoștințelor specialiștilor din variate domenii de activitate, în scopul oferirii de modele de acțiune și de soluții facil aplicabile pentru tineri/ elevi în direcția refuzului consumului, dar și de conștientizare a modului de intervenție primară în situații în care elevii din anturaj sunt implicați în practici ilicite.

Abordarea exercitată în cadrul proiectului S.A.V.E. face referire directă la: consecințele medicale ale unui eventual consum, consecințele juridice prin implicarea în acest tip de practici, identificarea de alternative de petrecere a timpului liber, sensibilizarea tinerilor cu privire la efectele negative ale consumului și diseminarea informațiilor referitoare la riscurile și consecințele negative ale consumului, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.


foto: ISJ Constanța 

Citește și:

Elevii din Constanța au participat la Olimpiada de Religie- cult musulman în limba turcă, etapa județeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii