Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:05 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune pentru mircişti! Liceul va fi reabilitat termic!

ro

30 Nov, 2016 00:00 1302 Marime text
Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ va fi prins în proiectul de creştere a eficienţei energetice demarat de Primăria Municipiului Constanţa. Municipalitatea a eliberat marţi, 29 noiembrie, Certificatul de urbanism nr. 3987 pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân»“. Imobilul este situat pe strada Ştefan cel Mare nr. 6 din Constanţa.
 
Directorul colegiului, prof. Vasile Nicoară, a explicat că demersurile de a intra în procesul de eficientizare energetică a clădirii liceului au fost începute în urmă cu un an. „De anul trecut a început pregătirea proiectului, cu un proiect de expertiză tehnică, măsurători, întocmirea dosarului, cu toate documentele, dar suma nu o ştiu exact. Toată documentaţia a fost făcută de Primărie, pentru că noi nu suntem decât administratorii clădirii, proprietarul este Consiliul Local şi el s-a ocupat de achiziţia firmei care face proiectul, care execută lucrările. Fiind vorba de o eficientizare energetică şi o sporire a gradului de eficienţă, sunt avute în vedere lucrări de tâmplărie, tâmplărie exterioară, reţeaua de termoficare, reţeaua electrică, reabilitarea acoperişului. Am înţeles că, din momentul începerii lucrărilor, în maximum patru luni ar fi finalizate toate lucrările, asta ar putea însemna şi realizarea în perioada vacanţei de vară, iar geamurile, dacă nu se vor înlocui în timpul vacanţei, vor putea fi înlocuite şi în timpul anului şcolar, în weekend, ca să nu fie afectat programul şcolar“, a explicat prof. Nicoară.
 
Potrivit site-ului Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“, piatra de temelie a edificiului actual al liceului a fost pusă la 13 octombrie 1923, fondurile necesare construirii provenind din donaţiile locuitorilor generoşi ai oraşului Constanţa, din subvenţiile Primăriei şi din cele ale Ministerului Instrucţiei Publice. Inaugurarea impunătoarei clădiri a avut loc la 26 octombrie 1928, odată cu sărbătorirea emoţionantă a unei jumătăţi de secol de la reunirea străvechiului ţinut al Dobrogei cu ţara-mamă.
 
Perioada 1931 - 1932 a însemnat trecerea cu întregul efectiv de elevi în spaţiul nou şi consolidarea prestigiului liceului. După cel de-al Doilea Război Mondial, localul liceului fiind ocupat de armata sovietică (1945-1958), cursurile s-au desfăşurat, după-amiaza, în clădirea Liceului „Domniţa Ileana”, azi, Liceul „Mihai Eminescu”. Această situaţie a durat până în anul 1958.
 
În 1974, localul s-a extins prin construirea a încă opt săli de curs, care formează aşa-numita „aripă nouă” de astăzi, şi a unei săli de educaţie fizică. Prin redobândirea în 2004 a clădirii în care funcţionează Inspectoratul Şcolar Judeţean, se va reîntregi vechiul edificiu al liceului. Cu o excepţie: fosta sală de festivităţi, care e clădirea actualului Teatru de Stat.
Reamintim că proiectul de creştere a eficienţei energetice a unităţilor şcolare demarat de Primărie vizează mai multe şcoli şi licee din municipiul Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Veşti bune pentru elevii de la Liceul Teoretic „Decebal“! Ce le pregăteşte Primăria!
 
Alte două şcoli din Constanţa intră în reabilitare termică! Ce unităţi de învăţământ sunt vizate!

Şcoala 43 „Ferdinand” va intra în reabilitare termică!
 
O altă şcoală din Constanţa va fi reabilitată termic! Ce spune directorul Şcolii nr. 17 „Ion Minulescu“

Ti-a placut articolul?

Comentarii