Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:56 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanţa, reabilitat. Municipalitatea a emis certificatul de urbanism

ro

15 Sep, 2016 00:00 1609 Marime text
Municipiul Constanţa a mai făcut un pas pentru reabilitarea, consolidarea şi restaurarea imobilului Muzeului de Artă Populară Constanţa. Pe data de 13 septembrie, Primăria Constanţa a emis Certificatul de urbanism nr. 2445 pentru „Restaurarea Muzeului de Artă Populară“.
 
Situat în zona istorică a Constanţei, Muzeul de Artă Populară este o clădire-monument istoric de valoare naţională şi universală, cu o mare însemnătate pentru istoria oraşului. Imobilul are un regim de înălţime D+P+1E, o suprafaţă construită desfăşurată de 1.449 mp, fiind construit din cărămidă şi beton, fără lift. Clădirea datează din anul 1896, fiind proiectată în stil Neoromânesc, stilul arhitectonic făcând apel la elemente de tradiţie, folosite în special la edificiile de cult. Clădirea a găzduit Primăria oraşului, ulterior Poşta veche, iar din anul 1970, Muzeul de Artă Populară Constanţa.
 
Clădirea muzeului, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 1.449 mp, şi clădirea anexă, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 482 mp, vor fi reabilitate. Faţada muzeului prezintă numeroase crăpături şi fisuri, alternând porţiuni de cărămidă aparentă şi tencuială pătate şi degradate pe anumite segmente, din cauza intemperiilor şi a timpului. Sistemele de preluare şi descărcare la teren a apelor meteoritice sunt deteriorate (jgheaburi, burlane), iar instalaţiile electrice şi sanitare sunt vechi. Clădirea anexă are regim de înălţime D+P+1E şi o suprafaţă construită desfăşurată de 482 mp. Acest imobil datează din anul 1954, este construit din cărămidă şi beton, fără lift, fiind într-un stadiu avansat de degradare. În acest imobil funcţionează un laborator de restaurare, depozite şi ateliere de lucru ale muzeului.
 
Numărul anual al vizitatorilor este de aproximativ 30.000 - 40.000, în cadrul muzeului fiind organizate periodic şi episodic evenimente culturale de importanţă naţională, expoziţii, simpozioane, astfel fiind realizaţi paşi importanţi pentru aducerea instituţiei în postura de loc de întâlnire şi manifestare a valorilor culturale.

Citeşte şi

Expertiza tehnică şi studiul geotehnic costă 23.000 de lei Muzeul de Artă Populară, reabilitat de Primăria Constanţa (documente)

Ti-a placut articolul?

Comentarii