Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiatul Cultului Musulman din Constanța, certificat de urbanism pentru edificare lăcaș de cult și sediu administrativ

ro

22 Feb, 2024 16:05 782 Marime text
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Muftiatul Cultului Musulman din Constanța.

Prin CU 509 din data de 22 februarie 2024, Muftiatul Cultului Musulman din Constanța dorește construirea unui lăcaș de cult, cu sediu administrativ și sediu social P+1E, pe bulevardul I.G Duca nr. 21 - Constantin Brătescu nr. 52- nr. 52 bis. Documentația este valabilă 12 luni.


Credincioşii musulmani din România sunt în număr de 64.337, conform recensământului din 2011, dintre care marea majoritate  trăiesc în judeţul Constanţa, o parte  în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane, ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu  Severin etc.

Baza materială a cultului se realizează prin contribuţii benevole de la credincioşi, donaţii şi subvenţii acordate de stat şi organizaţii religioase islamice internaţionale, taxe pentru serviciile religioase, vânzarea de pliante, broşuri, ilustrate, taxe de vizitare a unor monumente islamice, venituri de la diferite terenuri şi imobile proprietate de cult etc.

Cultul musulman are în proprietate 108 cimitire.

În perioada 1880-1967, la Babadag şi apoi la Medgidia, a funcţionat Seminarul teologic al Cultului Musulman, care, din lipsă de cursanţi, şi-a suspendat activitatea. Din anul şcolar 1993-1994 Seminarul teologic de la Medgidia şi-a reluat activitatea, având şi o secţie pedagogică.

Cultul Musulman din România are bune relaţii bilaterale şi multilaterale cu întreaga comunitate islamică internaţională.

Aceste relaţii cuprind: schimburi de delegaţii, participări la întruniri şi simpozioane pe diverse teme, acordarea de burse pentru elevi şi studenţi, subvenţii pentru cei care merg anual în pelerinaj la Mecca etc. În ultimul timp, s-au diversificat relaţiile cu „Liga Islamică Mondială” şi „Salvarea islamică”, ambele organizaţii cu sediul în Arabia Saudită, precum şi cu „Organizaţia islamică pentru sud-estul Europei”, cu sediul la Viena.

Citește și

Muftiatul Cultului Musulman din România a găzduit o masă rotundă organizată cu prilejul Lunii Ramazan
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii