Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:36 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă un pas până la restaurarea Mormântului Pictat Hypogeu. Primăria Constanţa a eliberat certificatul de urbanism

ro

19 Jan, 2017 00:00 2874 Marime text
După ce, în luna noiembrie, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a discutat oportunitatea eliberării certificatului de urbanism pentru proiectul „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa, ieri, Primăria Municipiului Constanţa a elaborat Certificatul de urbanism nr. 94 pentru proiectul care se va desfăşura pe strada Mircea cel Bătrân, în zona restaurantului Zorile din Constanţa.
 
Reamintim că, potrivit Certificatului de urbanism nr. 3421 din 3.11.2016, imobilul identificat cu numărul cadastral 230435 este domeniul public al judeţului Constanţa, conform înscrisurilor din extrasul de carte funciară pentru informare nr. 230435, eliberat sub cererea nr. 112656, în data de 26.10.2016. Conform OMC nr. 2828/24.12.2015 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr. 23214/2004 privind aprobarea listei monumentelor istorice, actualizată, şi a listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare, imobilul este monument istoric - „mormânt hypogeu paleocreştin“, situat pe strada Mircea cel Bătrân, la intersecţia cu strada Ştefan cel Mare, la 40 de metri de faleza E a peninsulei, lângă restaurantul Zorile. Datează din secolul IV p. Chr, epoca romană, fiind situat în necropola oraşului antic Tomis.
 
Aşa cum reiese din certificatul de urbanism, lotul are o suprafaţă de 514 mp, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este de 6,80 mp, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este de 0,6. Regimul de înălţime aprobat: spaţiu de protecţia P, spaţiu muzeal D+P+1e.
 
Monumentul funerar este compus dintr-un culoar de acces cu trepte şi cameră funerară (hipogeul propriu-zis). Treptele dromos-ului sunt late de 0,65 metri şi sunt flancate de doi pereţi subţiri (0,19 cm) realizaţi din piatră legată cu mortar. Cavoul este de formă dreptunghiulară în plan, cu ziduri perimetrale având grosimea de circa 0,50 m. Acestea formează un spaţiu interior de circa 2,80X2,20 metri, acoperit de o boltă. Pereţii sunt construiţi din piatră şi cărămidă legată cu mortar, iar bolta este realizată din cărămizi prinse cu mortar. În interior, accesul la nivelul de călcare al cavoului se face prin două trepte din zidărie. Registrul inferior al picturii imită în frescă un decor arhitectural cu panouri din marmură. Peretele de nord prezintă scena principală - banchetul funerar -, la care iau parte cinci personaje îmbrăcate în tunici albe, aşezate pe un stibadium în jurul unei mese, servite de alte două personaje, aflate în picioare, la stânga şi la dreapta mesei.
 
Pe peretele de sud, deasupra intrării, sunt reprezentaţi patru porumbei care beau apă dintr-un vas de tip crater. Peretele de vest prezintă două scene cu motive zoomorfe: patru potârnichi (dintre care două se adapă dintr-un vas crater, iar alte două ciugulesc din florile a două plante) şi un iepure care mănâncă struguri dintr-un coş răsturnat. Cât priveşte peretele de est, acesta ilustrează doi păuni, aşezaţi faţă în faţă, care ciugulesc dintr-un coş cu fructe. În interior, se conservă fragmentar patul funerar realizat din zidărie de piatră şi cărămidă. Suprafaţa orizontală a fost realizată din plăci de piatră şi cărămidă de dimensiuni mari.
 
Monumentul a fost descoperit în anul 1988, cu ocazia unor lucrări de construcţii edilitare. Ulterior, au fost completate lacunele provocate în momentul descoperii întâmplătoare (lacună în boltă, subfundare locală - perete nord), a fost realizată o construcţie temporară de protecţie, iar în anii 1992-1994 au fost realizate în regim de urgenţă lucrări de consolidare a picturii murale. Aceste măsuri au avut ca efect păstrarea până azi a monumentului, însă construcţia temporară de protecţie este la limita îndeplinirii funcţiunii sale, iar asupra picturii murale trebuie intervenit cu acţiuni de conservare cât mai urgent.

Cum va arăta Mormântul Pictat?  

În cazul proiectului de conservare, reabilitare şi punere în valoare a Cavoului Pictat se vor efectua lucrări privind restaurarea picturii interioare, restaurarea şi securizarea mormântului, dotarea cu instalaţie de climatizare a spaţiului interior şi drumul de acces pentru realizarea proiecţiei monumentului. În cadrul proiectului urmează să se realizeze o construcţie pe două niveluri, „care să asigure protecţia şi punerea în valoare a monumentului şi a componentelor de patrimoniu - obiectele sacre ale lumii romano-bizantine“, o parcare, grupuri sanitare, dar, totodată, vor apărea indicatoare şi plăcuţe informative în zonă.
 
După ce vor fi finalizate lucrările, constănţenii şi turiştii vor putea să vadă cum arată Mormântul Pictat, în cadrul unui punct de informare unde aceştia vor privi din afară monumentul arheologic, dar vor avea şi imaginea din interior, prin intermediul unor proiecţii 3D şi 4D cu picturile existente. Toate proiectele, cu specificaţiile şi lucrările propuse, pot fi consultate pe site-ul CJC.
 
În luna octombrie a anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a semnat contractul pentru „elaborare documentaţie tehnico-economică faza SF/DALI, expertiză tehnică, analiză cost beneficiu, studiu de marketing, întocmire documentaţii necesare obţinerii avizelor, acordurilor sau autorizaţiilor“ necesare derulării proiectului „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“. Firma câştigătoare este SC Opus - Atelier de Arhitectură SRL din Bucureşti, criteriul de adjudecare fiind oferta cu preţul cel mai scăzut.

Detalii despre firma câştigătoare

Societatea are un capital social subscris de 200 de lei, integral vărsat. Asociaţi sunt Virgil Apostol, născut în Călăraşi, cu o cotă participare la beneficii şi pierderi de 50% / 50%, şi Ştefan Balici, născut în Braşov, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50% / 50%. Cei doi sunt şi administratorii firmei. Conform Registrului Comerţului, aceştia nu apar în calitate de asociaţi în alte firme.
 
SC Opus - Atelier de Arhitectură SRL a declarat, la sfârşitul anului 2015, o cifră de afaceri de 118.496 de lei, datorii totale de 64.686 de lei şi un număr mediu de trei salariaţi.
 
Citeşte şi:
 
Mormântul Pictat, în atenţia Comisiei tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului a Primăriei Constanţa (document)
 
Cine se va ocupa de elaborarea documentaţiei privind reabilitarea Mormântului Hypogeu
 
Dezbaterea privind reabilitarea monumentelor istorice, neinteresantă pentru constănţeni

Ti-a placut articolul?

Comentarii