Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă cu ansamblul rezidenţial Oasis din Ovidiu? Ce vor să schimbe investitorii (document)

ro

08 Mar, 2017 00:00 3487 Marime text
De aproape zece ani, mai mulţi investitori fac eforturi să ridice la Ovidiu un ansamblu rezidenţial pe malul lacului Siutghiol, strada Lacului nr. 6 şi 6 Bis. După ce, timp de mai mulţi ani, lucrările la ansamblul rezidenţial Oasis au fost întrerupte, societatea Rofrench Connection SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Modificare PUZ - Ansamblu rezidenţial Oasis, amplasat în localitatea Ovidiu, pe strada Lacului nr. 6 şi 6 Bis, aprobat prin HCL nr. 55/31.03.23.2008“.
 
Prin documentaţia depusă, beneficiarul doreşte să demonstreze oportunitatea realizării Planului Urbanistic Zonal modificator şi a Regulamentului de Urbanism pentru zona de nord-est a oraşului Ovidiu, prin care se propun zone cu locuinţe unifamiliale cu regim maxim de înălţime P+2E în locul locuinţelor colective cu regim de înălţime P+8E (pentru care s-a obţinut avizul de mediu iniţial), în vederea lotizării terenului aflat în proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice.
 
Conform proiectului, accesul la noua zonă lotizată se propune a se realiza din DN 2A, pe strada Poienii şi strada Lacului, ce delimitează terenul la sud. Obiectul lucrării constă în aprofundarea şi rezolvarea complexă a problemelor funcţionale, tehnice şi estetice în zonă.
 
În prezent, pe terenul aflat în studiu există următoarele construcţii:
- pe terenul situat în strada Lacului nr. 6, lot 2, în suprafaţă de 1.685 mp - imobil cu regim de înălţime D+P+7E, cu suprafaţa construită de 410 mp;
- pe terenul situat în strada Lacului nr. 6, lot 6 + lot 4/1, în suprafaţă de 17.331 mp - imobil cu regim de înălţime D+P+7E, cu suprafaţa construită de 440 mp, imobil cu regim de înălţime P-1E, cu suprafaţa construită de 240 mp, imobil cu regim de înălţime P+1E, cu suprafaţa construită de 190 mp;
- pe terenul situat în strada lacului nr. 6, lot 3/1, în suprafaţă de 5.857 mp - imobil cu regim de înălţime D+P+6E, cu suprafaţa construită de 410 mp.
 
În funcţie de noua politică de dezvoltare urbană a administraţiei, se consideră oportun a se atinge, în cadrul Planului Urbanistic Zonal, următoarele obiective principale:
- reconsiderarea structurii funcţionale şi realizarea unui cadru urbanistic adaptat la cerinţele şi prevederilor PUG, exprimând în forme specifice conţinutul şi caracteristica zonei nou-create;
- asigurarea construcţiilor şi amenajărilor necesare noilor funcţiuni;
- acestea vor cuprinde o zonă cu locuinţe unifamiliale cu regim de înălțime P+1E, P+2E, și/sau colective P+8E, alimentație publică cu regim de înălțime P+2E, cu garaj bărci, comerț și servicii;
- spaţii verzi;
- platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor;
- circulații carosabile și pietonale noi;
- locuri de parcare.
 
Terenul aflat în studiu are interdicție de construire până la aprobarea Planului Urbanistic Zonal. PUZ-ul, cu Regulamentul de Urbanism aferent, va fi instrumentul cu ajutorul căruia se vor acorda autorizații de construire pentru zona studiată. Suprafața totală a terenului studiat este de 43.700 mp. Suprafața de teren aferentă terenului liber neconstruit este de 31.130 mp, adică 71,24% din suprafața totală a terenului.
 
Suprafața de teren aferentă circulațiilor este de 4.900 mp, adică 11,21% din suprafața totală a terenului. Suprafața de teren aferentă clădirilor este de 1.690 mp, adică 3,87% din suprafața totală a terenului. Suprafața de teren aferentă luciului de apă este de 5.980, adică 13,68% din suprafața totală a terenului.
 
În noul PUZ s-a urmărit amplasarea obiectivelor principale pe terenul propriu, circulația carosabilă realizându-se perimetral. Ponderea cea mai mare de teren este destinată construcțiilor de locuințe individuale izolate sau cuplate cu regim de înălțime P+2E, urmată de construcții locuințe colective P+8E. Acestea au fost amplasate astfel încât să beneficieze de o perspectivă cât mai plăcută spre lac.
 
Teritoriul studiat se zonifică, în funcție de amplasamentul și caracteristicile funcționale ale construcțiilor, astfel:
Ø „Zona de locuințe colective (ZR2):
- pateu A - lot 1;
- pateu E - lot 2 și lot 3;
Ø Zona de locuințe individuale (ZR1):
- pateu B - de la lotul 1 până la lotul 16;
- pateu C - de la lotul 1 până la lotul 23;
- pateu D - de la lotul 1 până la lotul 11;
- pateu E - de la lotul 4 până la lotul 11;
Ø Zonă alimentație publică (ZR 3):
- pateu E - lot 1;
Ø Zonă destinată utilității publice - post trafo, stație pompare:
- pateu D - lot 12“.
 
Regimul de înălțime maxim propus s-a stabilit în funcție de:
- destinația terenurilor;
- marcarea unor puncte de interes: intersecții, capete de perspectivă, axe de compoziție;
- prevederile Planului Urbanistic General;
- necesitățile funcționale ale spațiilor.
 
Corespunzător diferitelor zone funcționale, s-a stabilit următorul regim maxim de înălțime:
- locuințe colective - parter + 8 etaje - trei tronsoane, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este de maximum 35% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este de maximum 2;
- locuințe individuale - parter+2 etaje - total 58 de loturi, POT maxim 45% şi CUT maxim 1;
- alimentație publică cu garaj bărci - parter + 2 etaje - POT maxim 35%, CUT maxim 1,50.
 
În concluzie, ca urmare a faptului că beneficiarul deține deja un aviz de mediu pentru
un PUZ al amplasamentului studiat, realizarea unor zone cu locuințe unifamiliale cu regim maxim de înălțime P+2E propuse prin prezentul plan în locul locuințelor colective cu regim de înălțime P+8E (aprobate inițial) va avea un impact pozitiv asupra mediului.
 
Reamintim că, în martie 2008, Westhouse Group lansa cu fast proiectul rezidenţial Oasis. Cartierul, care trebuia să ia naştere pe malul lacului Siutghiol, în nordul Constanţei, este primul ansamblu dezvoltat de Westhouse Group în zona litoralului românesc.
 
Conform proiectului prezentat la acel moment, Oasis Residence trebuia să ocupe 27.100 mp de teren, dintre care 8.000 de metri pătraţi erau destinaţi amenajării de spaţii verzi de recreere, de terenuri de joacă pentru copii, a unui teren de tenis, dar şi a unui debarcader şi a unui spaţiu de ancorare pentru ambarcaţiuni.
 
Ansamblul rezidenţial era proiectat a avea zece clădiri, în regim de înălţime P+5, 7 sau 10 etaje, şi a aduce în total 409 apartamente noi pe piaţă, de tip studio, apartamente cu două şi trei camere şi penthouse-uri. La sfârşitul anului 2008 însă, investitorii Oasis Residence au anunţat că vor întrerupe construirea locuinţelor.
 
Conform ultimelor date de la Registrul Comerţului, firma Rofrench Connection SRL a fost înfiinţată în 2005 şi are sediul în oraşul Ovidiu. Capitalul social de 5.000.000 de lei este deţinut de firma Magic Sail Club SRL, care are un aport de 98%, RomReal Ltd şi Westhouse Group SRL, cu câte 1% din capital. Administratori sunt Adrian Cristea, născut pe 25.06.1961, şi norvegianul Gronskag Kjetil, născut pe 28.03.1964. Societatea se ocupă cu activităţi de dezvoltare (promovare) imobiliară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii