Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Handmade by Carmen Petrișor Legenda iepurasului de Paste!

ro

18 Mar, 2015 06:58 4528 Marime text
Exista mai multe legende legate de aparitia iepurasului de Paste! Una dintre ele vorbeste despre o zeita anglo-saxona, care avea un iepuras pe care il purta pretutindeni cu ea. Se spune ca tocmai acest iepuras a vopsit pt prima data ouale intr-o zi frumoasa de primavara.
O alta legenda a aparitiei iepurasului de Paste isi are originile inca din timpurile precrestine, cand iepurasii erau considerati animalele cele mai fertile si existenta lor reprezenta nasterea unei vieti noi.  
Se spune ca spre sfarsitul iernii, zeita Eastre a gasit o pasare ranita pe camp. Pentru a-i salva viata, zeita a transformat-o in iepuroaica, aceasta pastrandu-si caracteristica de a depune oua. In semn de multumire ca a salvat-o de la moarte iepuroaica orneaza ouale pe care le-a facut si i le-a daruiat zeitei.  Atunci a aparut si traditia ca iepurasul sa aduca copiilor cadouri si oua de vopsite, sau mai recent de ciocolata.
O alta legenda spune ca iepurasul a aparut prima data pe meleagurile Germaniei. In carti iepurasul de Paste este metionat in jurul anului 1500, dar se crede ca traditia acestuia in Germania este mult mai veche. 
De asemenea, in jurul anului 1800 in Germania au fost facute pentru prima data prajituri in forma de iepuras care aveau o compozitie din zahar si aluat. Tot in aceeasi perioada, atat in Franta cat si in Germania apar primele oua din ciocolata. 

Ou de matase-realizat dintr-un ou de plastic, pe care l-am decorat cu panglica subtire de matase.



Iepuras realizat din fetru.




Puisor - realizat dintr-un ou imbracat si decorat.


Contact: cpetrisor155@yahoo.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii