Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Petrișor A croșeta este chiar o artă!

ro

08 Apr, 2014 07:54 7104 Marime text
Crosetarea este o modalitate tehnico-decorativa cunoscuta din timpuri stravechi, cu ajutorul careia produsele de uz casnic, cum ar fi mileurile, sau piesele vestimentare, pot fi realizate intr-un mod unic. Daca vreti sa va infrumusetati locuinta cu ajutorul pieselor obtinute prin acest procedeu sau sa crosetati cu mainile voastre un pulover de lana, asa cum obisnuia bunica sa faca, trebuie neaparat sa aveti crosete bune si un model .
Atunci cand crosetati, puteti utiliza o gama larga de procedee tehnice, care va ofera posibilitatea sa obtineti o varietate de modele noi crosetate.
Cu mult timp in urma, crosetatul a reprezentat o indeletnicire casnica a femeilor, transformandu-se mai tarziu in mestesug artistic, atingand in secolele XVII- XVIII cel mai inalt nivel de dezvoltare.

Unii teoretizeaza ca tehnica crosetatului provine din practici traditionale din Arabia  , America de Sud sau China, dar nu exista dovezi decisive in acest sens , inaintea popularitatii ei in Europa in timpul secolului al XIX – lea .
De la regina Victoria (ea insasi) pana la femeile din timpul Primului Razboi Mondial , toate crosetau.
Era foarte normal ca lucrurile create sa fie donate soldatilor in timpul razboiului , spitalelor , in special bolnavilor si noilor nascuti.Devenise un trend ca grupuri de persoane sa croseteze diverse accesorii de pus pe cap pentru bolnavii de cancer din centrele de tratament cu chimioterapie.
Astazi hainele crosetate sunt la moda , ele putand fi gasite in colectiile marilor designeri ca Dolce Gabbana , Dior , Emilio Pucci , Gucci ,Miu Miu , Julien Mcdonald etc.

Pentru astazi v-am pregatit cateva lucrari, pentru care am folosit mileuri fine din bumbac , via ,,cufarul bunicii" sau  crosetate de mine.

Colier ,,Undeva ,candva" realizat din doua mileuri suprapuse pe care am cusut un sirag de gherute din cuart si tuburi de sidef. Banutul din mijloc este din sidef. L-am realizat pentru un Concurs cu tematica ,,Muzica-film,culoare". 



Top crosetat  realizat de asemenea din mileuri si rozete din fir macrame.



Cercei ,,Lacramioare"  realizati din bila de lana imbracata cu dantela si decorati cu margele.



Colier ,,Spuma marilor"  realizat dintr-un mileu alb pe care am cusut cateva zeci de margele de nisip.



Pelerina alba  realizata dintr-o fata de masa, via ,,cufarul bunicii" pe care am taiat-o in mijloc.



Glob dantelat  realizat din doua mileuri cusute !



Colier Vintage  realizat dintr-un mileu vopsit cu frunze de nuca si decorat cu floricele.




Contact: cpetrisor155@yahoo.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii