Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stâlpii noi din zona veche a Constanţei se clatină ca trestiile în adierea vântului (fotoreportaj)

ro

30 Aug, 2016 21:01 4007 Marime text
Tare s-au mai bucurat constănţenii să vadă minunăţie de proiecte de reabilitare puse în practică de primărie pentru readucerea la viaţă a Pieţei Ovidiu şi, mai nou, a zonei peninsulare.

S-au pavat străduţele şi aleile, astfel încât să capete, din nou, izul boem pe care-l aveau în perioada de glorie a anilor antebelicii şi interbelici. Un lucru notabil a fost schimbarea stâlpilor de iluminat stradal grosolani din beton cu alţii de inspiraţie... art nouveau. „Ce frumos!”, am spune cu toţii într-un glas.  Ce ne facem însă cu faptul că aceste lampadare frumuşele nevoie mare, se clatină precum trestia la o adiere de vânt mai nervoasă?
Mai pe la începutul anului, un astfel de stâlp arătos a cedat după ce a fost „îmbrâncit mârlăneşte” de o autoutilitară care pe semne că n-avea loc pe alee... S-a întâmplat pe strada Arhiepiscopiei.

Astăzi, o echipă ZIUA de Constanţa a remarcat şi tras în poză un alt stâlpişor care, obosit, pare că stă să cadă. Responsabilii locali au luat act de eveniment şi i-au prins lampadarului o fundă roşie... nu pentru deochi, ci pentru semnalizare. Însă avem dubii serioase că panglica de semnalizare îi oferă prea mare protecţie prichindelului care, aşa cum se vede în fotografii, se plimbă cu trotineta în jurul "obiectivului avariat". Noroc totuşi că părinţii l-au dotat pe micuţ cu cască de protecţie...

Noi, preocupaţi că stâlpul, amplasat în colţul parcării din faţa moscheii Carol I ar putea oricând să cadă peste vreo maşină sau mai rău, peste vreun trecător gânditor, am încercat să aflăm cui aparţine obiectul de mobilier stradal şi, în consecinţă, „cine trebuie să-l facă bine”.

Am vorbit cu Ionela Halciuc, responsabilă cu informarea publică în cadrul Primăriei Constanţa, iar ea ne-a spus că starea respectivului stâlp nu figurează pe vreo listă urgentă de priorităţi, dar că, în urma sesizării noastre, cineva din primărie va merge mâine să verifice despre ce este vorba şi ce măsuri se impun a fi luate.

Bun, dar cine a montat de fapt stâlpul acela acolo şi a omis să-l fixeze mai ferm? Aici apare o primă problemă. Reabilitatea zonei peninsulare şi cea a Pieţei Ovidiu sunt două proiecte diferite. De aceea, cine a montat mobilierul stradal în Piaţa Ovidiu, nu s-a ocupat şi de restul străzilor reabilitate din zona veche a Constanţei. Ghion, căci, aşa cum se vede şi din galeria foto, stâlpul se află chiar la limita dintre Piaţa Ovidiu şi intrarea în zona peninsulară a vechiului Tomis.

Nu vrem să aruncăm cu acuzaţii maliţioase, însă aşteptăm şi noi, mai departe, să aflăm ce au de spus despre calitatea acestor investiţii reprezenanţii Primăriei (după ce vor evalua situaţia), SC Confort Urban SRL şi, după caz, Luxten, dacă se va dovedi că stâlpul le aparţine. Nu de alta, dar suntem curioşi pe ce au fost cheltuiţi banii alocaţi acelor două proiecte de readucere la viaţă a uneia dintre cele mai frumoase zone din Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatzean 03 Sep, 2016 22:34 Lucratorii care pietruiesc si peste ani poate vor asfalta strazile Constantzei, vin la munca la orele 9.00 si arunca colo, colo putzina piatra si la orele 13.00 si un pic pleaca, alteori pleaca la orele 15.oo, nici ca-i mai vezi. intr-o zi, au dat cu excava torul atat de mult, ca au spart o tzeava / o conducta de apa, le-a trebuit mult timp ca sa remedieze defectziunea provocata, a curs atata apa, ca se formase-n strada, o adevarata " balta ", ce sa mai vorbim, " specialistii lui peste ", adica care farama si strica, mai mult decat sa faca treaba buna. Serviciu de directori, si directorii mai au si alte misiuni, dar acesti lucratori spun, cu cat intarziem lucrarea, banii ii luam, iar sefii sunt patronii lor, care sunt si functzionari ai primariei. Cui sa reclami / sa spui ceva, ca reclamatziile ajung la primarie, adica la patronii lucratorilor ?! Asa ceva, nu s-a mai auzit pana acum ! Lucratorii cer de la oamenii locului, sa le faca cinste, pentru ce si de ce, cu ce ocazie ?! Daca lucrarile vor derula astfel, se vor termina, precum lucrarile de la unele biserici, adica in vreo 100 de ani, poate si mai mult, catzi primari si consilieri locali au sa se mai schimbe, care o mai apuca, o mai trai pana atunci !!!!!!