Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:22 19 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Românie de dor, ţara mea de glorii“ Spectacol special al elevilor Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ (fotoreportaj + video)

ro

23 Jan, 2019 00:00 1801 Marime text
„Românie de dor, ţara mea de glorii” este un spectacol-ansamblu oferit, ieri, de elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”. Evenimentul a fost organizat pentru celebrarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Spectacolul a cuprins momente de muzică, poezie, balet şi dans contemporan, pregătite de elevii de la secţiile „Arta Actorului”, „Coregrafie”, „Canto”, îndrumaţi de conf. univ. dr. Dana Trifan Enache. Tot aceasta a semnat şi concepţia regizorală a spectacolului.
 
Profesori coordonatori au mai fost prof. Magda Baciu (Arta Actorului), prof. Delia Boeru şi prof. Bianca Manta (Coregrafie), prof. Lucia Mihalache şi prof. Georgiana Balaban („Canto”).
 
Spectacolul festiv „Românie de dor, ţara mea de glorii” a început cu vizionarea  unui film despre Unirea Principatelor Române din anul 1859, fiind urmat de cântece patriotice ale fetelor şi băieţilor din cadrul liceului.
 
Creatoarea acestui spectacol, conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, a menţionat că elevii colegiului au depus eforturi mari, dar că au făcut totul cu mult drag. Deşi concepţia regizorală i-a aparţinut, elevii s-au implicat trup şi suflet pentru realizarea acestuia. Prin acest spectacol a vrut să se demonstreze faptul că artele frumoase pot transmite şi patriotism. Dar, mai important decât atât, elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” au vrut să arate publicului că şi tinerii pot avea acest sentiment.
 
„A fost un spectacol greu, cu mulţi copii din toate clasele. Ne-am întâlnit aici actori, de la coregrafie, de la muzică. Ne-am întâlnit cu toţii şi am făcut un spectacol omagial, aşa cum l-au văzut copiii astăzi, în 2019. Când spui spectacol festiv, omagial, te gândeşti la poezii spuse drepţi şi cu stricteţe. Însă acest spectacol a fost unul diferit. Elevii noştri s-au exprimat prin poezie şi prin cântec, totul a fost făcut pe sufletul lor, din sufletul lor, cu mintea lor”, a declarat Dana Trifan.
 
A fost un spectacol tineresc, plin de căldură. „Românie de dor, ţara mea de glorii” a fost construit după un scenariu, s-a creat o poveste corespunzătoare viziunii elevilor şi publicul a putut urmări, potrivit Danei Trifan, „un spectacol care se apropie de un spectacol de teatru”.
 
În privinţa planurilor acestor elevi, conf. univ. dr. Dana Trifan Enache a menţionat faptul că mulţi dintre ei vor să continue să activeze în lumea artistică, iar cei care nu vor face asta vor rămâne cu siguranţă spectatori fideli ai artelor teatrale, muzicale şi coregrafice. Iar pe cei care vor să înţeleagă tainele artei spectacolului îi va susţine şi îi va îndruma pe viitor. 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii