Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatile romane si FMI nu au convenit tinta deficitului bugetar pe anul in curs

ro

15 Mar, 2004 00:00 742 Marime text

Reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat * Acestia sustin ca investitiile in drumuri sunt cheltuieli publice, in timp ce Eurostat le include la datoria publica * Autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene * Pentru anul 2004, Guvernul doreste sa reduca deficitul balantei publice (care include deficitul bugetar si cel cvasifiscal) cu 1,25% din PIB * Acordul va cuprinde si cote minime de incasare la utilitatile publice, care nu au fost inca stabilite, precum si majorari trimestriale de tarife energetice

Memorandumul de intelegere pentru noul acord cu Fondul Monetar International (FMI) a fost finalizat, dar marimea deficitului bugetar din acest an nu a fost inca stabilita, a declarat, in urma cu o saptamana, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. El a explicat ca reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat, in vreme ce autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene. "Fondul are aceasta metodologie, sustinand ca investitiile in drumuri sunt cheltuieli publice, in timp ce Eurostat le include la datoria publica. Aici urmeaza sa vedem, sa discutam. E vorba pentru acest an de circa 80 milioane de euro, ceea ce reprezinta 0,1%-0,2% din Produsul Intern Brut", a afirmat Tanasescu. Ministrul Finantelor a spus ca deficitul bugetar va fi mai redus decat nivelul de 3% din PIB aprobat prin Legea bugetului. Nivelul exact va fi stabilit in luna aprilie, cand ultimele detalii referitoare la acord vor fi discutate pe cale electronica cu reprezentantii FMI, fara ca o noua misiune a institutiei financiare internationale sa viziteze Romania. De asemenea, Executivul va propune, pana la 20 iulie, o rectificare bugetara pentru a pune in practica cele convenite. Reducerea deficitului fiscal va fi realizata exclusiv pe baza cresterii veniturilor bugetare, anticipata pentru acest an la 0,8% din PIB peste nivelul estimat. Nu sunt prevazute reduceri ale cheltuielilor bugetare aprobate decat in cazul unui eventual derapaj major al deficitului de cont curent, care ar putea necesita o politica fiscala mai dura.

Masuri salariale

Programul are o perioada de doi ani si stabileste principalele obiective economice pana in anul 2006. Potrivit lui Tanasescu, primul obiectiv este reducerea ratei inflatiei la sfarsit de an la 9% in 2004, 6% in 2005 si 5% in 2006. De asemenea, autoritatile romane vor incerca sa mentina deficitul de cont curent in limita a 5,5% din PIB si sa obtina o crestere economica medie de 5% anual. Pentru anul 2004, Guvernul doreste sa reduca deficitul balantei publice (care include deficitul bugetar si cel cvasifiscal) cu 1,25% din PIB. Astfel, diminuarea deficitului cvasifiscal ar putea contribui la echilibrarea balantei publice cu 0,5% din PIB, iar deficitul bugetar cu 0,7%-0,8% din PIB. Aceste rezultate vor atinse printr-o politica salariala prudenta, care implica mentinerea salariului minim pe economie la 2,8 milioane de lei, o crestere salariala medie de 9% in sectorul de stat, precum si o politica monetara prudenta. In plus, cele 19 societati mari (cu peste 1000 de angajati) aflate inca in portofoliul APAPS vor fi privatizate pana in luna septembrie.Acordul va cuprinde si cote minime de incasare la utilitatile publice, care nu au fost inca stabilite, precum si majorari trimestriale de tarife energetice. O alta componenta a programului este reducerea fiscalitatii, in special pe forta de munca, contributiile pentru asigurari sociale urmand sa scada la 44%-45% pana in 2006, fata de 49,5% in prezent. De asemenea, o echipa a FMI va acorda Romaniei asistenta tehnica in luna aprilie pentru a determina cuantumul cu care va fi redus impozitul pe profit si majorarea impozitului pe dividende, aplicabile de anul viitor. Alti experti ai FMI si ai Bancii Mondiale vor sosi in Romania in luna mai, pentru a discuta posibilitatea acordarii unui ajutor de stat sub forma stergerii datoriilor bugetare ale unor companii aflate in proprietate publica. Boardul FMI ar putea discuta noul acord, de tip precautionary stand-by, la sfarsitul lunii mai, pentru ca aranjamentul sa intre in vigoare in luna iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii