Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești după întâlnirea dintre Boris Johnson și Zelenski. Regatul Unit va trimite în Ucraina 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă

ro

09 Apr, 2022 20:57 1565 Marime text
Imagine de la întâlnirea celor doi Foto Facebook/ Boris JohnsonRegatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, a anunţat Downing Street sâmbătă, 9 aprilie, după întâlnirea avută la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Boris Johnson, transmit Reuters, AFP şi dpa.



Ajutorul se adaugă celui format din echipamente militare de ultimă generaţie în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari) şi anunţat vineri de Londra.


De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina. În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale.


''Graţie leadership-ului nezdruncinat al preşedintelui Zelenski şi eroismului invincibil şi curajului poporului ucrainean, planurile monstruoase ale lui Putin sunt dejucate'', a declarat Boris Johnson după întrevederea cu Volodimir Zelenski.


Şeful guvernului britanic a declarat că Londra va furniza sprijin Ucrainei astfel încât aceasta să nu mai fie niciodată invadată şi a adus un omagiu armatei ucrainene pentru ceea ce el a numit ''cea mai mare faptă de arme din secolul 21''.



Johnson a precizat că sancţiunile contra Rusiei vor fi înăsprite. ''Împreună cu partenerii noştri, vom spori presiunea economică şi vom continua să intensificăm, de la săptămână la săptămână, sancţiunile contra Rusiei'', a promis el, precizând că măsurile vor include o renunţare la utilizarea hidrocarburilor ruse.


La rândul său, preşedintele ucrainean a declarat că ''alte ţări trebuie să urmeze exemplul'' Regatului Unit cu privire la ajutorul militar pentru Kiev şi la sancţiunile împotriva Rusiei.


''Alte state democratice occidentale trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit'', a spus Zelenski.


Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina după începerea invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie. Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, deplasarea lui Johnson la Kiev este ''o dovadă a solidarităţii cu poporul ucrainean''.

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii