Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE21. Turcia îşi revine! Aeroporturile, redeschise. Avioanele îşi reiau zborurile, dar cu întârzieri

ro

15 Jul, 2016 23:18 10474 Marime text
Turcia trece, în această noapte, din nou, prin momente groaznice. Soldaţi, elicoptere, avioane militare, arme sunt doar câteva din elementele care definesc peisajul din capitala Turciei, Ankara, unde s-au auzit mai multe focuri de armă.  Pe de altă parte, traficul în cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, este paralizat. Ambele poduri peste Bosfor au fost închise circulaţiei. 

UPDATE 21, ora 18:41
Aeroporturile din Turcia, inclusiv cele din Istanbul s-au redeschis. Avioanele încep să îşi reia cursele de zbor, însă cu întârzieri. 

UPDATE 20, ora 17:56
Parlamentul turc s-a reunit astăzi la Ankara, în clădirea avriată în timpul loviturii de stat eşuate din timpul nopţii. Premeriul turc, Binali Yildirim, este prezent la reuniunea partidelor parlamentare. Aceasta a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în plen. Înainte de discuţii, s-a ţinut şi un moment de reculegere. 
Pe de altă parte, în exteriorul clădirii, zeci de manifestanţi s-au adunat şi protestează împotriva tentativei de puci de noaptea trecută.

UPDATE 19, ora 17:37
Una dintre bazele militare din sudul Turciei, baza Incirlik, unde staţionează peste 1.500 de militari americani care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic a fost închisă de către autorităţile turce în urmă cu câteva minute, informează Reuters.  Mai mult, autorităţile au oprit şi alimentarea cu energie electrică a bazei militare.

UPDATE 18, ora 17:25
Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul a fost redeschis în această după amiază. Aeroportul Ataturk este primul ca mărime din Turcia şi al şaselea din Europa la acelaşi capitol. O cursă aeriană aterizează, în medie, odată la două secunde pe suprafaţa aeroportului. 

UPDATE 17, ora 17:15
Din motive de securitate, traficul petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor a fost astăzi întrerupt.


UPDATE 16, ora 16:46

Forţele de ordine turce au reţinut zece judecători din "Danistay",instanța supremă însărcinată cu contencioasele administrative, iar poliţia a emis 140 de mandate de arestare pentru judecătorii din Tribunalul Suprem (Yargitay).

UPDATE 15, ora 16:35
Forţele de securitate turce au încheiat o operaţiune la la sediul Statului Major împotriva militarilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat, transmite Agenţia Anadolu. 

UPDATE 14, ora 16:31
Românii aflaţi în Turcia se întorc acasă. Statul turc a deschis mai multe culoare d ezbor către România, prin care românii vor ajunge în ţara de origine. Astfel, următoriul zbor care va pleca din Istanbul către România, la ora locală 18.35, va aduce la Bucureşti, în doar o oră de la decolare, 131 de români. Un alt zbor este programat câteva ore mai târziu, la ora 2:15, ora locală a României, care va prelua încă 131 de cetăţeni români dornici să ajungă cât mai repede acasă.

 

UPDATE  13, ora 14.17:
Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.

UPDATE 12, ora 10.35:


Cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat începute joi noaptea în Turcia , informează agenția turcă Anadolu, citată în această dimineață de EFE.
  
Pe de altă parte, un oficial a precizat pentru Reuters că autoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării după tentativa de lovitură de stat inițiată de o facțiune din armată.


UPDATE11, 16 iulie, ora 09.00:
Alte două explozii au lovit clădirea Parlamentului turc în capitala Ankara în această dimineaţă devreme, a declarat un martor pentru Reuters, după ce o explozie a zguduit mai devreme clădirea.

În această dimineață, în urmă cu o oră soldații au început să se predea în masă, îndepărtându-se de tancuri și abandonând pozițiile ocupate pe podul care unește cele două părți ale orașului.
 
Tancurile au rămas abandonate pe pod și prin oraș, iar BBC difuzează fotografii în care se pot observa oameni care își fac selfie-uri cu acestea. Reuters anunță că un oficial turc a vorbit despre cel puțin 60 de morți, iar Ministerul Justiției susține că 754 de membri ai forțelor armate au fost arestați deja, iar 29 de colonei și cinci generali au fost destituiți.

Citește și Puciul a eșuat? Explozii în Turcia. Oameni morți. Parlamentul, lovit. Turcia fierbe. Erdogan scoate oamenii în stradă

UPDATE 10, ora 1:47

Elicoptere militare au deschis focul asupra sediului Serviciului Național de Informații de la Ankara
Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei, relatează agenția de presă Anadolu, citată de Reuters.De asemenea, în centrul Ankarei au fost auzite două explozii puternice.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, în timp ce premierul țării a subliniat că tentativa de lovitură de stat, în spatele căreia se află o facțiune a armatei, va fi înăbușită.


UPDATE 9, ora 24:47
Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan a avut un prim mesaj, după lovitura de stat dată de armată. Erdogan a cerut populației să iasă în stradă împotriva armatei. Erdogan a transmis un mesaj prin intermediul unui apel telefonic video (facetime). Erdogan a spus că cei care au pus la cale această lovitură de stat vor fi pedepsiți. El se află în avion și se întoarce în Ankara și nu i se permite aterizarea.

UPDATE 8, ora 24:40
Sediul partidului aflat la guvernare în Turcia, Partidul Justiţie şi Adevăr, partidul din care face parte şi Recep Tayyip Erdogan, a fost asediat de armată! 
De asemenea, armata a decretat stare de asediu naţional pe întregul teritoriul  ţării. Aeroporturile au fost închise şi, în aceste momente, se constituie Consiliul de pacificare al patriei, care va pregăti şi elabora în scurt timp o nouă Constituţie a Turciei!

UPDATE 7, ora 24:40
Accesul la reţelele de socializare a fost restricţionat în întreaga ţară. Youtube, Facebook şi Twitter au picat!

UPDATE 6, ora 24:38
Şeful Statului Major  al Armatei Turciei a fost luat ostatic la cartierul general din Ankara! Preşedintele Tayyip Erdogan se află în siguranţă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

UPDATE 5, ora 24:22
Ahmed Dastan, coodonatorul Agenţiei Guvernamentale Turce pentru România, a declarat pe pagina sa oficială de pe o reţea de socializare: "Allah este cu noi, nu sunt speriat". 

UPDATE 4, ora 24:04
S-a deschis focul armat în Turcia. În aceste momente, se efectuează un raid asupra televiziunii publice din Turcia, care este închisă. 


UPDATE 3, ora 24:00
Un tanc a blocat una dintre intrările pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, cel mai mare ca mărime din oraş şi al şaselea ca mărime din Europa. 

UPDATE 2, ora 23:47
Potrivit agenţiilor de ştiri internaţionale, Armata a preluat controlul Turciei, tocmai pentru a restabili ordinea pe teritoriul ţării. 

UPDATE, ora 23:30

Podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet au fost închise, anunţă televiziunile locale, fără a fi precizat motivul. Podurile sunt blocate de jandarmerie. Se pare că premierul a încercat o lovitură de stat! Aceasta ar fi fost dejucată, conform unor informații. Alte informații anunță că armata ar fi preluat conducerea.

Recep Tayyip Erdogan este puternic contestat pentru încercarea de islamizare puternică a țării.


Conform unor informații, ar fi fost decretată legea marțială. Imagini cu avioane de luptă și tancuri sunt postate pe rețelele de socializare. Se zvonește că ar fi vorba despre o lovitură de stat pusă la cale de către kurzi sau despre un atac terorist.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii