Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj

ro

17 Jan, 2024 21:24 855 Marime text

Susra foto: Wikipedia


 
  • Guvernul ungar a acuzat miercuri Comisia Europeană de "santaj" după ce aceasta a transmis Budapestei că nu-i vor fi deblocate fondurile europene atât timp cât nu îndeplineşte normele UE în materie de drepturi LGBTI, migranţi şi libertate academică, scrie agenţia EFE, potrivit Agerpres.

"Bruxellesul încearcă să ne şantajeze pentru a ne conforma normelor sale privind LGBTI şi migraţia, abuzând de fondurile UE", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.


Acesta a reacţionat astfel după ce mai devreme în aceeaşi zi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Bruxellesul nu va debloca Ungariei noi fonduri europene dacă guvernul lui Viktor Orban nu răspunde favorabil cererilor Comisiei Europene privind drepturile membrilor comunităţii LGBTI, dreptul de azil pentru migranţi şi libertatea academică.

Dar "nu va exista compromis" pe aceste teme din partea guvernului de la Budapesta, a promis purtătorul de cuvânt al acestuia. El a insistat asupra mesajului pe care Orban îl repetă de ani buni, acela că nu va permite ca Ungaria să devină o ţară de migranţi. În cazul drepturilor LGBTI, Bruxellesul contestă în special o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Guvernul ungar afirmă că aceasta nu este o lege "anti-gay", ci una care să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.

Acuzând astfel încălcări ale statului de drept, Comisia Europeană a blocat fondurile europene ce revin Ungariei, inclusiv pe cele din planul de relansare post-pandemie.

În timp ce negocia cu Orban ridicarea veto-ului acestuia faţă de un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Comisia Europeană a deblocat în decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate.

În acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană, care dezaprobă orientarea conservatoare a guvernului său.
 
 Citește și
Ungaria trimite 20 de milioane de forinţi drept ajutor de urgenţă după accidentul de la internatul liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii