Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un vulcan a erupt în Islanda

ro

14 Jan, 2024 15:58 698 Marime text

Sursa foto: Pixabay


 
  • Jeturi de de materie topită, dar şi fum ţâşneau din fisurile apărute în sol pe o zonă extinsă situată foarte aproape de oraşul Grindavik, potrivit unor imagini video transmise în direct, potrivit Agerpres.

„Nu există vieţi în pericol, deşi infrastructura ar putea fi ameninţată", a declarat preşedintele Islandei, Gudni Johannesson, pe reţeaua socială X, adăugând că transportul aerian nu a fost perturbat.

 
Erupţia a început duminică dimineaţa, la nord de oraşul Grindavik care fusese evacuat cu câteva ore înainte, pentru a doua oară începând din noiembrie, din cauza riscului de erupţie pe fondul unei intensificări a activităţii seismice.

În ultimele săptămâni, Islanda a ridicat "baricade" de pământ şi pietre pentru a împiedica lava să ajungă la Grindavik, însă ultima erupţie pare să fi penetrat apărarea.

„Potrivit primelor imagini de la zborul de supraveghere al Gărzii de Coastă, o fisură s-a deschis de ambele părţi ale baricadelor care au început să fie construite la nord de Grindavík", a declarat într-un comunicat Biroul islandez de meteorologie (IMO).
 

Lava curge în prezent spre Grindavík şi se află la aproximativ 450 de metri de acesta, a precizat IMO. Centrul geotermal Blue Lagoon situat în apropiere a fost închis duminică, conform unui anunţ publicat pe site-ul său.

Pe baza tiparelor fluxului materiei incandescente, în doar câteva ore lava ar putea ajunge la Grindavik, în cazul în care va continua să curgă în direcţia oraşului, a declarat un purtător de cuvânt al IMO pentru postul public RUV. "Este, desigur, înfricoşător să vedem cât de aproape este de oraş", a declarat prim-ministrul Katrin Jakobsdottir pentru cotidianul Morgunbladid.

Aceasta a fost a doua erupţie vulcanică în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puţin de o lună şi a cincea erupţie înregistrată după 2021.


Citește și
Un vulcan a erupt pe o insulă! Nivelul de alertă de activitate vulcanică a fost ridicat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii