Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turcia Un tribunal suspendă difuzarea unui serial de televiziune despre confreriile musulmane

ro

08 Jan, 2024 20:44 1037 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pexels
  • Un tribunal din Istanbul a confirmat luni suspendarea pentru două săptămâni a difuzării unui serial de televiziune turc despre confreriile islamice, serial ce suscită furia grupurilor conservatoare, a anunţat producătorul său, informează AFP.
     
Un tribunal din Istanbul a confirmat luni suspendarea pentru două săptămâni a difuzării unui serial de televiziune turc despre confreriile islamice, serial ce suscită furia grupurilor conservatoare, a anunţat producătorul său, informează AFP, conform Agerpres.

„Nu va exista o difuzare în seara aceasta. Tribunalul regional administrativ a confirmat decizia de suspendare luată de Consiliul Superior al Audiovizualului. Nu putem difuza Muguri Roşii”, a anunţat pe reţeaua socială X producătorul Faruk Turgut.


Primele două episoade ale serialului difuzat pe canalul privat Fox TV au provocat revoltă printre grupurile conservatoare, care au cerut interzicerea lui.

Consiliul Superior Turc al Audiovizualului a decis la sfârşitul lui decembrie să suspende serialul pentru două săptămâni, „pentru neconformitate la valorile morale şi naţionale” şi a sancţionat postul Fox TV cu o amendă de 9 milioane de lire turceşti (circa 275.000 de euro).

De asemenea, serialului, filmat pe un sit administrat de Ministerul turc al Familiei, i-a fost retrasă autorizaţia de filmare.

Muguri Roşii (Kizil Goncalar) povesteşte întâlnirea dintre Meryem, o femeie membră a unei confrerii islamice care încearcă să împiedice ca fiica ei de 14 ani să fie căsătorită cu forţa, soartă pe care ea o cunoscuse la aceeaşi vârstă, şi Levent, un psihiatru laic.

Serialul a fost aplaudat de opozanţi ai guvernului turc pentru privirea sa asupra locului femeilor şi copiilor în cadrul confreriilor islamice, care au devenit din ce în ce mai influente în timpul celor două decenii de guvern islamo-conservator al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan.

Povestea unei fetiţe căsătorite cu forţa la vârsta de şase ani de către părinţii săi membri ai unei confrerii islamice suscitase o vie emoţie în Turcia la sfârşitul lui 2022. Părinţii ei şi bărbatul cu care fetiţa fusese căsătorită au fost condamnaţi la sfârşitul lui octombrie la pedepse cuprinse între 16 şi 30 de ani de închisoare.


Citește și:
Franţa: Elisabeth Borne a prezentat demisia guvernului său, care a fost acceptată de preşedintele Macron
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii