Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trump îl asigură pe președintele Ghani că este dispus să-și consolideze sprijinul pentru Afganistan

ro

03 Dec, 2016 18:16 1249 Marime text
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a dat asigurări că Statele Unite "vor rămâne alături" de Afganistan în timpul mandatului său și chiar ar putea să-și consolideze sprijinul, potrivit unui comunicat al președinției afgane dat publicității sâmbătă și citat de AFP și EFE, potrivit Agerpres.

"Președintele ales Trump a dat asigurări că Statele Unite vor rămâne alături de guvernul și de poporul afgan în timpul mandatului său" și că "administrația sa, după evaluarea necesităților, își va consolida sprijinul în materie de securitate", a transmis președinția afgană, care a anunțat că Trump și președintele afgan Ashraf Ghani au avut vineri o discuție telefonică.

Potrivit echipei de tranziție a lui Trump, care a publicat la rândul său un comunicat, "cei doi responsabili au evocat gravele amenințări teroriste care planează asupra ambelor țări și au promis să conlucreze mai îndeaproape pentru a le contracara".

Trump l-a invitat pe Ghani la Casa Albă pentru a analiza relațiile bilaterale, ofertă acceptată de liderul afgan, transmite EFE.

În timpul campaniei electorale din SUA, situația din Afganistan aproape că nu a fost menționată, însă Trump a postat în mai multe rânduri pe contul său de Twitter mesaje prin care denunța menținerea prezenței militare americane în această țară.

SUA au peste 10.000 de militari desfășurați în Afganistan sub steagul NATO în cadrul operațiunii Resolute Support. Președintele în exercițiu Barack Obama s-a angajat să mențină 8.400 de militari până la începutul lui 2017, în loc să-i retragă progresiv, așa cum anunțase inițial.

De la finalul misiunii de luptă a aliaților, în ianuarie 2015, talibanii au câștigat teren în diferite zone din țară și, potrivit estimărilor Washingtonului, controlează deja cam o treime din teritoriul afgan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii