Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:01 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statele occidentale acuză Rusia la ONU de atac deliberat asupra centralei nucleare de la Zaporojie. "Mulţumită lui Dumnezeu, lumea a scăpat de un dezastru nuclear"

ro

04 Mar, 2022 21:53 1150 Marime text
Imagine surprinsă în timpul atacului Foto captură video facebook/ Volodomir ZelenskiStatele Unite au acuzat vineri, 4 martie, Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat "o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume" prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia drept o "minciună", el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.Acuzaţia că Rusia este responsabilă "face parte dintr-o campanie de minciuni" împotriva Moscovei, a spus Nebenzia."Mulţumită lui Dumnezeu, lumea a scăpat de un dezastru nuclear" peste noapte, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield, numind atacul "iresponsabil" şi "periculos"."Nu numai (că Vladimir Putin) nu a ascultat" apelurile de a opri invazia sa în Ucraina, "dar tocmai am asistat la o nouă escaladare periculoasă ce reprezintă o gravă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume", a insistat diplomata americană.În cadrul sesiunii Consiliului, solicitată de Regatul Unit, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a subliniat că nu există nicio îndoială: "Forţele ruse (au fost cele care) au atacat" situl Zaporojie (sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Marea Britanie şi Franţa presupun că trupele ruse au vizat în mod deliberat centrala nucleară de la Zaporojie a Ucrainei în timpul luptelor din această săptămână.


"Este prima dată când un stat atacă o centrală nucleară alimentată şi funcţională. Şi este în mod clar interzis de dreptul internaţional şi Convenţiile de la Geneva", a mai spus ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, la reuniunea de urgenţă de vineri a Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său, Vasili Nebenzia a recunoscut însă că în zona vizată au loc lupte în care sunt implicaţi soldaţi ruşi. Dar el s-a referit la schimburi de focuri cu "arme uşoare" care, a spus el, nu au implicat bombardamente. El a adăugat că securitatea sitului nuclear este asigurată, cerând occidentalilor "să se calmeze".


"Comunitatea internaţională trebuie să-şi păstreze calmul şi să rămână raţională", a adăugat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. "Nu trebuie să turnăm gaz pe foc", a insistat el, făcând apel la dialog.


Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, a subliniat că "atacurile asupra siturilor nucleare sunt contrare dreptului internaţional umanitar".La rândul său, Rafael Grossi, directorul general al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), vorbind prin legătură video în direct din avion în drum spre Teheran, a subliniat "importanţa" celor cincisprezece reactoare nucleare situate în Ucraina.El a repetat că este gata să plece în Ucraina în legătură cu siturile nucleare şi a precizat că a făcut cererea Ucrainei şi Rusiei, care o "studiază". Această misiune a AIEA s-ar limita la "siguranţa" siturilor, fără intervenţie politică, a susţinut Grossi.

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii