Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei (VIDEO)

ro

04 Mar, 2022 07:47 1457 Marime text
Incendiu centrala nucleara Ucraina. Foto: Captură Youtube/Tetova NewsUn incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei.

Din primele informații, forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters, citate de Agerpres.ro

la scurt timp de la producerea incendiului trupele ruse au tras în pompierii care încerau să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.

"Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări", a scris el.Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram:"Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei".

"Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere", se subliniază în postare, care adaugă că "reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear".


Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară."Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea", a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că "o coloană de vehicule inamice" se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

Nivelul radiaţiilor de fundal rămân neschimbat la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, conform informaţiilor furnizate agenţiei de presă RIA, citate de un purtător de cuvânt al uzinei, transmite Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav, transmite AFP.

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, unde vineri a izbucnit un incendiu în urma bombardamentelor forţelor ruse, informează AFP.

În jurul orei 4.00 autorităţile ucrainene au informat că au reuşit să trimită pompieri la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, în prezent securitatea nucleară fiind asigurată, transmite AFP. 

Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev, transmite AFP. 

De asemenea, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă, informează AFP.

|În jurul ore 5.30 echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP.

 


 

Sursa text: Agerpres.ro 

Sursa video și foto: Youtube/Tetova News
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii