Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spania acordă prin lege custodie alternativă pentru animalele de companie în caz de divorţ

ro

05 Jan, 2022 18:50 1251 Marime text
O lege spaniolă clarifică începând de miercuri, 5 ianuarie, cine păstrează câinele sau pisica în caz de divorţ şi acordă foştilor parteneri de viaţă o custodie alternativă pentru animalele lor de companie, considerate de acum "fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate", nu doar simple "lucruri", informează AFP.În cazul unui divorţ care nu este amiabil, judecătorul va trebui să aibă în vedere "viitorul animalelor de companie, ţinând cont de interesul membrilor familiei şi de bunăstarea animalului, repartizarea timpilor de custodie şi de îngrijirile necesare", precizează textul de lege spaniol, sprijinit de coaliţia aflată la putere, alcătuită din socialişti şi Podemos (stânga radicală), şi intrat în vigoare miercuri.


O pisică, un câine, o broască ţestoasă, un peşte sau o pasăre domestică vor putea astfel să facă obiectul unei custodii alternative.


Până la această lege, custodia animalelor de companie în caz de divorţ "reprezenta obiectul unor controverse în tribunale", fapt care a motivat această modificare a Codului Civil spaniol.


Noua lege îi obligă, de asemenea, pe proprietari "să garanteze bunăstarea" animalelor de companie. În caz contrar sau dacă una dintre persoanele vizate are antecedente în materie de maltratare a animalelor, custodia poate de acum să îi fie refuzată sau retrasă de un judecător.


Bunăstarea animalelor de companie trebuie avută în vedere de instanţele spaniole şi în cazul unor succesiuni litigioase, dacă mai mulţi moştenitori solicită custodia acestora.

Foto Pixabay

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii