Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serbia Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale

ro

24 Dec, 2023 21:47 851 Marime text
Srsa foto: Google Maps
  • Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali, informează Reuters.
     
Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali, informează Reuters, citat de Agerpres.

Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală naţională.

Alianţa 'Serbia Împotriva Violenţei' a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de ''nereguli'', printre care cazuri de ''cumpărare a voturilor''.

De asemenea, printre neregulile semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.

Forţele de ordine au folosit duminică la Belgrad gaze lacrimogene, după ce câţiva zeci de oameni au încercat să intre în sediul primăriei capitalei sârbe, unde se află sediul Comisiei electorale. Unii demonstranţi au escaladat zidurile clădirii şi au spart mai multe ferestre.

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', au încercat să deschidă uşa clădirii primăriei, dar nu au reuşit să intre în imobil.

O altă membră a alianţei alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', Marinika Tepic, se află în greva foamei de aproape o săptămână, cerând anularea alegerilor.

Parchetul sârb a anunţat sâmbătă că i-a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor.

În pofida valului de critici, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a rămas imperturbabil. ''Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului'', a declarat el în urmă cu câteva zile, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Tragedie în ajunul Crăciunului: 13 muncitori au morți și alți 46 au fost răniți într-o explozie în Indonesia 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii