Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scurt dar puternic Un cutremur de suprafață, produs în această dimineață, i-a speriat pe italieni

ro

02 Jan, 2017 06:58 3216 Marime text
Un seism de magnitudine mb 4.3 i-a trezit din somn pe italienii care locuiesc în Centrul Italiei.
 
Potrivit Centrului Seismulogic Euro-Mediteranean cutremurul a fost înregistrat, la 05.35-Ora României (local time: 04:36), la zece kilometri adâncime, la coordonatele 42.86 N/12.76 E.
 
Epicentrul, de intensitate V, a fost localizat la 110 km N de Roma (pop: 2,564,000), 41 km SE de Perugia (pop: 150,000) și 30 km NV de Maltignano (pop: 2,600).
 

Imediat au și apărut pe portalul menționat aprecierile localnicilor: ”Scurt dar puternic, s-a ondulat pământul, suntem speriați, ne-am amintit de cutremurul cel mare”.


 
Reamintim că o serie de cutremure majore au lovit centrul Italiei între regiunile Marche și Umbria, în octombrie 2016.

Al treilea cutremur, la 30 octombrie a fost cel mai mare din Italia în ultimi 36 de ani, de la cutremurul din Irpinia din 1980.
 
Potrivit wikipedia Italia se află într-o zonă cu activitate seismică extrem de intensă, pentru că se află la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, iar numărul mare de clădiri vechi face ca seismele care zguduie țara să fie extrem de distructive.
 
Pământul de sub lanțul muntos italian Apenini este împânzit de falii și rocă fracturată. Munții, care traversează Italia de la nord la sud, s-au format în urmă cu circa 20 de milioane de ani, când placa tectonică africană s-a ciocnit cu cea eurasiatică, ceea ce a dus la mișcări de încrețire.

În prezent, plăcile se deplasează în direcții opuse.
 
Astfel, crusta din partea de nord a lanțului muntos se îndepărtează de partea de sud, cu o viteză de 3 mm pe an, ceea ce duce la numeroase cutremure de-a lungul faliilor minore aflate aproape de suprafață.
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii