Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia preconizează reduceri suplimentare ale exporturilor de petrol

ro

17 Dec, 2023 19:48 1191 Marime text
Sursa foto: Pixabay



 
  • Rusia a anunţat duminică că va intensifica reducerile exporturilor de petrol în decembrie cu un potenţial de 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât s-a promis, în timp ce cei mai mari exportatori mondiali încearcă să susţină preţul global al petrolului, informează reuters, citată de Bursa.ro.

Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari exportatori de petrol din lume, au cerut în decembrie ca toţi membrii OPEC+ să se alăture unui acord privind reducerile producţiei, după o întâlnire agitată a producătorilor clubului, potrivit sursei menţionate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Riad la scurt timp după întâlnirea OPEC+, care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi aliaţi, relatează sursa citată. Viceprim-ministrul rus Alexander Novak, cel mai important om al lui Putin, a fost citat de cele trei agenţii de presă principale ale Rusiei spunând că Rusia va aprofunda reducerile dincolo de cei 300.000 de barili pe zi de reduceri deja convenite pentru acest an în lucru.

„Deja în decembrie vom adăuga volume suplimentare," a spus Novak . „Cât de mult, vom vedea pe baza rezultatelor din decembrie - ar putea fi încă 50.000 bpd, poate mai mult.", a adăugat el, conform sursei. 


Rusia s-a angajat la o reducere de 300.000 bpd comparativ cu exporturile mai-iunie - şi să se menţină la acest nivel până la sfârşitul anului.

În decembrie, Rusia a fost de acord să adâncească aceste reduceri la 500.000 bpd în primul trimestru al anului 2024, au declarat agenţiile ruse. Datorită promisiunilor făcute OPEC+, exporturile de petrol ale Rusiei în 2023 vor totaliza mai puţin decât cele 247 de milioane de tone utilizate în principalele previziuni macroeconomice ale Rusiei, a spus Novak.

Novak a spus că speră că Gazprom (GAZP.MM) şi producătorul chinez CNPC ar putea conveni în curând asupra condiţiilor contractuale pentru vânzarea de gaze prin intermediul Puterea conductei Siberia-2, conform sursei precizate. Rusia a purtat discuţii de ani de zile cu privire la construirea Puterii Siberia-2, care va transporta aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Yamal, în nordul Rusiei, până în China, prin Mongolia.

„Ne aşteptăm ca compania să ajungă la un acord cât mai curând posibil," spune Novak.
 

Citește și
În discursul său de campanie, Putin promite să facă din Rusia „o putere suverană”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii