Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia a publicat imagini din zona de excludere de la Cernobîl, preluată sub control de trupele ruse. Ce se vede în filmare (VIDEO)

ro

26 Feb, 2022 21:29 1988 Marime text
Rusia a publicat sâmbătă, 26 februarie, imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobâl, preluată joi sub control de trupele ruse în prima zi a invaziei în Ucraina, relatează France Presse.

În imagini sunt văzuţi soldaţi ruşi patrulând în apropierea centralei, cu un tanc staţionat în apropiere.

 

Un militar mascat spune că nivelul radiaţiilor este ''sub control'', asigurând că ''protecţia zonei este efectuată (în comun) cu garda naţională ucraineană şi cu personalul civil care lucrează aici''. Guvernul de la Kiev declarase anterior că personalul centralei a fost evacuat.



Autorităţile ucrainene anunţaseră vineri o creştere a nivelului radiaţiilor la Cernobâl, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a estimat că valorile măsurate nu prezentau ''niciun pericol pentru populaţie''.



Conform experţilor în domeniu, creşterea radioactivităţii ar putea să fi fost cauzată de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat provocată de deplasările prin zonă.


Reactorul nr.4 de la centrala Cernobîl, 108 km nord de capitala ucraineană Kiev, a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranţă eşuat, în cel mai grav accident nuclear din lume. Norul care purta particule radioactive a afectat o bună parte din Europa, iar zeci de mii de oameni au fost obligaţi să se evacueze.
 


Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operaţional a fost oprit la presiunea Occidentului. După ani de tergiversări, o carcasă gigantică de oţel etanşă a fost instalată la sfârşitul lui 2016 deasupra reactorului distrus de explozie şi a devenit operaţională în 2019.

Foto captură video twitter

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii