Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia 11 aspiranți au rămas în cursa pentru validarea candidaturilor, la alegerile prezidențiale

ro

11 Jan, 2024 17:55 783 Marime text
Sursa foto: Pixabay



 
  • Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a anunţat joi că 11 aspiranţi rămân în cursa pentru validarea candidaturilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 17 martie, când preşedintele Vladimir Putin urmăreşte să obţină încă un mandat, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„În etapa actuală avem 11 persoane care participă la campania electorală, dar, într-adevăr, sunt în stadii diferite", a semnalat preşedinta CEC, Ela Pamfílova. Aceasta a precizat că trei dintre cei 11 sunt independenţi, cum este şi cazul lui Putin, care este susţinut însă de partidul prezidenţial Rusia Unită şi de cel social-democrat Rusia Justă.


Toţi candidaţii independenţi au ca termen sfârşitul lunii ianuarie pentru a colecta cele 300.000 de semnături necesare.

Încă nu este clar dacă va fi validată candidatura politicianului liberal de opoziţie Boris Nadejdin, singurul dintre cei 11 aspiranţi care se manifestă împotriva continuării războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Întrucât este susţinut de un partid, formaţiunea neparlamentară Iniţiativa Civică, el trebuie să strângă numai 100.000 de semnături.

Comisia electorală a respins la sfârşitul lunii decembrie pentru erori şi vicii de formă candidatura unei jurnaliste anti-Kremlin necunoscută de majoritatea ruşilor, Ekaterina Dunţova, care era susţinută de o „iniţiativă populară". După ce recursul i-a fost respins de Curtea Supremă, Dunţova a anunţat că în campania electorală îl va susţine pe Nadejdin.

Totuşi, actualul preşedinte în vârstă de 71 de ani este aproape sigur de obţinerea unui nou mandat. Conform Constituţiei revizuite, el ar mai putea candida din nou chiar şi în 2030, mandatul prezidenţial fiind de şase ani.

Citește și
În discursul său de campanie, Putin promite să facă din Rusia „o putere suverană”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii