Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune a miniştrilor de externe europeni pentru a întări ajutorul militar acordat Ucrainei

ro

26 Feb, 2022 23:18 1448 Marime text
Miniştrii de externe europeni se vor reuni duminică, 27 februarie, la orele 18.00 (17.00 GMT) prin videoconferinţă pentru a intensifica ajutorul militar acordat forţelor ucrainene în faţa invaziei ruse, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, notează AFP.



"Voi propune un pachet de măsuri de ajutor de urgenţă pentru forţele armate ucrainene, pentru a le sprijini în lupta lor eroică", a scris el pe Twitter.


Încălcând unul dintre tabuurile sale privind exportul de arme în zonele de conflict, Berlinul a autorizat sâmbătă livrarea la Kiev a 1.000 de lansatoare de rachete antitanc, 500 de rachete sol-aer Stinger şi 9 obuziere.


Belgia, Ţările de Jos, Franţa şi Republica Cehă, printre altele, au anunţat, de asemenea, livrări de arme şi combustibil forţelor ucrainene.


"Apărarea europeană este în acţiune pentru a sprijini Ucraina, (noi) vom facilita furnizarea de ajutor militar", a declarat pe Twitter Charles Michel, preşedintele Consiliului European (organul care reprezintă statele membre).


Va fi a doua reuniune a miniştrilor de externe din UE în trei zile, după cea de vineri care a aprobat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei. Acestea îi vizează în special pe preşedintele rus Vladimir Putin, numeroşi responsabili ai regimului, precum şi sectoarele finanţelor, energiei şi transporturilor.


Miniştrii celor 27 nu ar urma să decidă duminică noi sancţiuni împotriva Moscovei, au indicat pentru AFP mai mulţi diplomaţi.



Cu toate acestea, deşi nu se află încă pe ordinea de zi a reuniunii, s-ar putea aborda posibilitatea excluderii Rusiei din sistemul internaţional de mesagerie bancară Swift, Berlinul deschizând sâmbătă calea unei sancţiuni atât de masive.


Germania, care importă mai mult de jumătate din gazul său din Rusia, s-a opus cu înverşunare anterior, dar în cele din urmă s-a declarat dispusă să accepte o "restricţie ţintită" a accesului la Swift şi a indicat că "lucrează să limiteze daunele colaterale" pentru economia germană. 

Foto captură Youtube
Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii