Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacția papei Francisc față de criticile referitoare la binecuvântările pentru cuplurile de același sex

ro

05 Jan, 2024 16:21 852 Marime text


 
  • Papa Francisc a reacţionat la criticile aduse de catolicii conservatori declaraţiei referitoare la binecuvântările pentru cupluri de acelaşi sex printr-un comunicat al Departamentului pentru Doctrina Credinţei emis joi de Vatican, informează DPA, potrivit Agerpres.

Comunicatul subliniază faptul că papa Francisc a deschis posibilitatea acordării binecuvântărilor pentru cupluri de acelaşi sex atâta timp cât aceste binecuvântări nu fac parte din ritualurile bisericeşti obişnuite şi nu sunt acordate în relaţie cu uniunile civile şi căsătoriile.

Declaraţia istorică referitoare la cuplurile de acelaşi sex aprobată de papa Francisc luna trecută a reiterat faptul că sunt considerate licite doar relaţiile sexuale între un bărbat şi o femeie în cadrul căsătoriei.

Departamentul de la Vatican a mai subliniat joi că papa Francisc acordă o mare libertate bisericilor locale în ceea ce priveşte aplicarea noilor reglementări privind binecuvântările.

La mijlocul lunii decembrie, suveranul pontif a emis o declaraţie care permite binecuvântarea acordată „cuplurilor aflate în situaţii neregulate şi a cuplurilor de acelaşi sex fără a le valida în mod oficial statutul sau a schimba în vreun fel învăţăturile perene ale Bisericii în privinţa căsătoriei''.

Această atitudine mai permisivă a fost apreciată de multe voci.

Au existat însă şi critici în anumite ţări, în special din Africa, iar un cardinal conservator german, Gerhard Ludwig Müller, a descris aceste instrucţiuni drept „blasfematoare''.

Departamentul pentru Doctrina Credinţei a respins joi aceste critici.

Departamentul a precizat că acest cadru pentru binecuvântări emis de Francisc nu poate fi considerat '„eretic, contrar tradiţiei bisericii sau blasfemator''.

Departamentul a subliniat că astfel de binecuvântări nici nu aprobă, nici nu justifică uniunile în afara căsătoriei.

„Vorbim de ceva care durează circa 10 sau 15 secunde. Are logică să negăm astfel de binecuvântări acestor doi oameni care le solicită?'', se mai spune în răspuns.

„Nu este mai adecvat să le sprijinim credinţa, oricât de mică sau de mare ar fi, să-i asistăm în slăbiciunea lor cu o binecuvântare divină şi să canalizăm această deschidere către transcendenţa care îi poate face să fie mai credincioşi Evangheliei?'', a precizat biroul


Citește și
Femeile şi mamele sunt necesare pentru pacea mondială, transmite papa Francisc în mesajul de Anul Nou
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii