Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Volodimir Zelenski Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noaptea trecută. Cel puțin 10 persoane au murit

ro

29 Dec, 2023 14:40 691 Marime text
Foto: Google MapsPreşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noapte trecută, în ceea ce Kievul a descris drept unul dintre cele mai masive baraje de rachete trase după mult timp şi care au făcut cel puţin 10 morţi, relatează vineri agenţiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.ro

"Astăzi, Rusia a folosit aproape orice tip de armă din arsenalul ei", a scris el pe canale de social media. "Au fost trase în total aproximativ 110 rachete împotriva Ucrainei, majoritatea fiind doborâte", a adăugat el.


Mai mulţi oameni au fost ucişi şi răniţi în atacurile care au lovit oraşe din toată Ucraina, a mai spus Zelenski, dar el nu a oferit cifre precise.

O maternitate, facilităţi educaţionale, un centru comercial şi o clădirile rezidenţială cu mai multe etaje au fost printre locurile lovite, a precizat Zelenski.

Rusia a vizat Ucraina cu 158 de drone şi rachete în timpul nopţii trecute, în cel mai mare atac aerian al ei de la începutul invaziei la scară largă, vizând infrastructura critică, industria şi instalaţiile militare, a anunţat la rândul său armata ucraineană, citată de Reuters.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 27 de drone şi 87 de rachete de croazieră, a scris şeful armatei ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

A fost "cel mai masiv atac din aer", a adăugat şeful forţelor aeriene.

Rusia a declanşat vineri cel mai mare atac cu drone şi rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând 10 persoane şi rănind cel puţin 60 la Kiev, în sudul, vestul şi estul ţării, au anunţat la rândul lor mai mulţi oficiali, citaţi de Reuters.

Zeci de oameni au fost răniţi şi pagube raportate la o maternitate din oraşul Dnipro (centru), precum şi la clădiri din oraşul Lvov (vest), în portul din sud-est Odesa şi oraşul Harkov (est).

Două persoane au fost confirmate decedate în capitala Kiev şi mai multe altele se crede că ar fi prinse sub moloz într-un depozit avariat de căderea resturilor, a declarat primarul Vitali Kliciko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Două persoane au fost ucise în oraşul-port Odesa de la Marea Neagră şi cel puţin 15 rănite, inclusiv doi copii, în timp ce rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, a declarat guvernatorul regional.

"Putem spune că acesta a fost un atac masiv", a declarat la televiziune Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al forţelor aeriene.

Ucraina a avertizat de mai multe săptămâni că Rusia ar putea stoca rachete pentru a lansa o campanie aeriană majoră vizând sistemul energetic. Anul trecut, milioane de persoane au fost lăsate în întuneric după ce loviturile ruseşti au lovit reţeaua electrică.

Ministerul Energiei a raportat întreruperi de curent în patru regiuni după atacul aerian.

În regiunea Lvov, care se învecinează cu Polonia, impacturi au fost confirmate la o infrastructură critică, a declarat biroul preşedintelui, refuzând să spună care dintre ele.

"Inamicul a vizat infrastructură socială şi critică", a spus prim-ministrul Denîs Şmîhal.


Forţele aeriene au declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice, de croazieră şi balistice, inclusiv unele extrem de greu de interceptat.

Loviturile Rusiei care au făcut vineri cel puţin zece morţi şi 70 de răniţi în Ucraina ilustrează "oribila realitate" pe care o trăieşte această ţară, a reacţionat la rândul său coordonatoarea umanitară a ONU pentru Ucraina, Denise Brown, citată de France Presse.

"Pentru poporul ucrainean, acesta este un nou exemplu inacceptabil al oribilei realităţi cu care se confruntă", a scris ea pe reţeaua socială X (fostă Twitter), condamnând ferm "un val de atacuri de ură asupra zonelor populate din Ucraina".


 Agerpres.ro 

Citește și: 

Ultima tranșă de ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii