Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zborul de test al misiunii spațiale Gaganyann, efectuată cu succes, în India. Următorul pas, cu echipaj uman

ro

21 Oct, 2023 15:14 661 Marime text

Sursa foto: Facebook


 
  • India a efectuat cu succes sâmbătă primul zbor de probă al misiunii sale spaţiale Gaganyaan, prin care ţara asiatică îşi propune să trimită prima sa misiune cu echipaj uman în spaţiu în 2024. Acesta a servit la testarea sistemului de evacuare care va fi folosit de astronauţi în caz de urgenţă, transmite EFE, citat de Agerpres.

"Suntem foarte fericiţi să anunţăm succesul misiunii. Obiectivul a fost acela de a verifica sistemul de evacuare a echipajului. Vehiculul a depăşit uşor viteza sunetului înainte de a iniţia sistemul", a declarat şeful Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO), S.Somanath, de la centrul de control, după încheierea testului, potrivit sursei.


Deşi decolarea vehiculului spaţial era programată pentru ora locală 8.00 (2.30 GMT) de la centrul din Sriharikota, în statul sud-estic Andhra Pradesh, în cele din urmă aceasta a fost amânată cu două ore dintr-un motiv pe care ISRO nu l-a făcut public, deşi a precizat că a fost identificat corect înainte de lansare.

Sonda s-a ridicat timp de aproximativ două minute, propulsată de două rachete mari, până când o capsulă mică, în care pe viitor ar trebui să călătorească astronauţii, a fost ejectată şi, cu ajutorul a trei paraşute mari, a început o coborâre lentă de aproximativ opt minute pentru a ajunge deasupra mării, mai arată Agerpres.

Acesta a fost primul zbor de test al misiunii spaţiale Gaganyaan, care are ca scop demonstrarea capacităţii Indiei de a efectua zboruri spaţiale cu echipaj uman.

Gaganyaan are un buget de peste 1,08 miliarde de dolari şi are în vedere lansarea unui echipaj format din trei membri pe o orbită de 400 km pentru o misiune de trei zile, după care se va întoarce pe Pământ, prima operaţiune urmând să aibă loc în 2024, potrivit presei indiene.

India are planuri îndrăznețe pentru misiunile în spațiu, pentru viitorii ani: trimiterea primului astronaut pe Lună în 2040, construcţia unei staţii spaţiale până în 2035 şi noi misiuni către planetele vecine Venus şi Marte.

Pe lângă acest obiectiv, care se dorește a fi un prim pas pentru misiuni cu echipaj uman de mai mare anvergură, premierul indian, Narendra Modi, a anunţat săptămâna aceasta foaia de parcurs spaţială a ţării pentru următorii ani, care include de asemenea trimiterea primului astronaut pe Lună în 2040, construcţia unei staţii spaţiale până în 2035 şi noi misiuni către planetele vecine Venus şi Marte.

Aceste noi aspiraţii ale ţării asiatice urmează lansării şi aselenizării cu succes a misiunii spaţiale fără echipaj uman Chandrayaan-3, care a făcut din India prima ţară care a reuşit să atingă cu succes polul sud al Lunii, o regiune a satelitului care nu fusese niciodată explorată de la suprafaţă.

India a lansat, de asemenea, în septembrie, prima sa misiune de studiere a Soarelui, Aditya-L1 (Soare, în sanscrită), menționează Agerpres.
 
 Citește și
Prima misiune spaţială privată a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională. Cine sunt cei 4 călători spaţiali (VIDEO)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii