Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Regatului Unit al Apărării Distrugerea navei rusești de către armata Ucrainei demonstrează că nu există un impas în război

ro

26 Dec, 2023 18:44 1351 Marime text
Sursa foto: Pixabay/Foto cu rol ilustrativ


 
  • Ministrul Regatului Unit al Apărării, Grant Shapps, a declarat pe 26 decembrie că recentul atac al Ucrainei asupra unei nave rusești în Marea Neagră demonstrează că nu există un impas în război, potrivit știripesurse.ro

Racheta din 26 decembrie a vizat orașul-port Feodosia din Crimeea ocupată. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a spus că atacul a „distrus” nava rusă Novocherkassk, împărtășind un videoclip în acest sens.

„Această ultimă distrugere a marinei lui Putin demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina greșesc”, a scris Shapps pe X.


La 1 noiembrie, comandantul-șef ucrainean Valerii Zaluzhnyi a scris în revista Economist că războiul a ajuns într-un „punct de impas” după contraofensiva copleșitoare a Ucrainei din acest an. Comentariul a primit reacții din partea administrației președintelui Volodimir Zelenski, președintele negând că Ucraina a fost într-un impas. Deși ofensiva terestră a Ucrainei nu a reușit să realizeze progrese semnificative, ea înregistrează succese notabile în Marea Neagră, în ciuda faptului că nu este o putere navală majoră.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, forțele ucrainene au lovit în mod repetat nave rusești din flota Mării Negre, provocând ceea ce ministrul forțelor armate britanice James Heappey a caracterizat în octombrie drept o „înfrângere funcțională” a forțelor navale ale Rusiei în Marea Neagră. Potrivit lui Shapps, superioritatea Rusiei la Marea Neagră este „acum contestată” de Ucraina. El a adăugat că noua Coaliție pentru Capacitate Maritimă, condusă de Regatul Unit și Norvegia și anunțată la începutul acestei luni, va contribui la asigurarea victoriei Ucrainei pe mare.

Moscova a răspuns la lovitura de pe Novocherkassk, dar a spus că nava a fost „avariată” mai degrabă decât distrusă.
 
 Citește și
http://Rusia confirmă avarierea unei nave, în urma unui atac ucrainean asupra Crimeei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii