Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iranul a lansat trei sateliți simultan

ro

28 Jan, 2024 09:55 624 Marime text


Sursa foto: Pixabay

 
  • Iranul a lansat pentru prima dată simultan trei sateliţi duminică, folosind transportorul de sateliţi Simorgh (Phoenix) dezvoltat de Ministerul Apărării, a anunţat presa de stat iraniană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Un satelit cântărind 32 de kilograme şi doi nanosateliţi de mai puţin de 10 kilograme fiecare au fost trimişi pe o orbită minimă de 450 km, cu două dispozitive de dimensiuni mai mici menite să testeze comunicaţiile de bandă scurtă şi tehnologia geopoziţionării, potrivit relatărilor.

Satelitul mai mare, numit "Mahda" şi construit de Agenţia Spaţială a Iranului, are ca scop să testeze acurateţea rachetei Simorgh în a lansa încărcături multiple în spaţiu.

Luna aceasta, Iranul şi-a lansat pe orbită satelitul Sorayya cu o rachetă construită de armata de elită a Teheranului, Gardienii Revoluţiei, provocând îngrijorări în rândul puterilor europene că tehnologia ar putea fi folosită pentru dezvoltarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune.

Sâmbătă, Iranul a criticat condamnarea de către ţări europene a lansării satelitului Sorayya, afirmând că progresul tehnologic paşnic în domeniul aerospaţial este un drept legitim al ţării. 
 
 Citește și
Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii