Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul ungar amenință valorile, instituțiile și fondurile UE, potrivit Parlamentului European

ro

18 Jan, 2024 17:16 732 Marime text
   
 
Este nevoie de a proteja instituțiile, valorile și fondurile UE în timpul viitoarei președinții ungare a Consiliului
UE „să cedeze șantajului și să pună interesele strategice ale UE și ale aliaților săi mai presus de valorile sale”
Fără fonduri UE atâta timp cât deficiențele persistă
Eurodeputații vor evalua o posibilă acțiune în justiție în legătură cu decizia Comisiei de a debloca 10,2 miliarde

 
Parlamentul condamnă eforturile deliberate, continue și sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile fondatoare ale UE, transmite un comunicat de presă din partea Parlamentului European.
 
Într-o rezoluție adoptată joi cu 345 voturi pentru, 104 împotrivă și 29 abțineri, deputații își exprimă profunda îngrijorare cu privire la erodarea în continuare a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, în special prin recenta adoptare a așa-numitului pachet de „protecție a suveranității naționale” - care a fost comparat cu „legea agenților străini” a Rusiei.
 
Încălcări ale tratatelor UE
 
Regretând neaplicarea de către Consiliu a procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) (în urma activării mecanismului de către Parlament în 2018), Parlamentul solicită Consiliului European să stabilească dacă Ungaria a încălcat „în mod grav și persistent valorile UE”, în conformitate cu procedura mai directă prevăzută la articolul 7 alineatul (2). Eurodeputații condamnă, de asemenea, acțiunile prim-ministrului Viktor Orbán, care în decembrie anul trecut a blocat decizia esențială de a revizui bugetul pe termen lung al UE, inclusiv pachetul de ajutor pentru Ucraina, încălcând pe deplin interesele strategice ale UE și principiul cooperării loiale. UE nu trebuie să cedeze șantajului, subliniază aceștia.
 
Protejarea fondurilor UE
 
Parlamentul regretă decizia Comisiei de a elibera până la 10,2 miliarde din fonduri înghețate anterior, în ciuda faptului că Ungaria nu a îndeplinit reformele cerute pentru independența judiciară și în contextul în care Comisia a prelungit recent aplicarea măsurilor din Regulamentul privind condiționalitatea statului de drept.
 
În plus, deputații condamnă practicile discriminatorii sistemice împotriva mediului academic, a jurnaliștilor, a partidelor politice și a societății civile în alocarea fondurilor. Aceștia regretă utilizarea procedurilor de achiziții publice manipulate, ofertele publice de cumpărare din partea guvernului și a entităților care au legături cu prim-ministrul, precum și utilizarea fondurilor UE pentru a îmbogăți aliații politici ai guvernului.
 
Măsurile necesare pentru deblocarea finanțării UE, în temeiul diferitelor norme, trebuie tratate ca un pachet unic și nu ar trebui efectuate plăți în cazul în care persistă deficiențe în orice domeniu. Parlamentul va examina dacă ar trebui inițiată o acțiune în justiție pentru a anula decizia de deblocare parțială a fondurilor și subliniază faptul că poate utiliza o serie de măsuri juridice și politice în cazul în care Comisia își încalcă atribuțiile de gardian al tratatelor și pentru a proteja interesele financiare ale UE.
 
Viitoarea Președinție ungară a Consiliului
 
Având în vedere aceste aspecte, Parlamentul se întreabă dacă guvernul maghiar își va putea îndeplini atribuțiile în a doua jumătate a anului 2024, avertizând că, în cazul în care funcția de președinte al Consiliului European este vacantă, aceasta îi va reveni prim-ministrului Ungariei în timpul președinției de șase luni a Consiliului. Deputații solicită Consiliului să găsească soluții adecvate pentru a atenua aceste riscuri și solicită reforme ale procesului decizional al Consiliului, pentru a pune capăt abuzului de drept de veto și de șantaj.


Citește și:
Războiul Israel-Hamas: Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului cu două condiții. Iată care sunt acestea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii