Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi cetăţeni suedezi au fost ucişi luni seară la Bruxelles într-un atac armat

ro

17 Oct, 2023 09:36 823 Marime text
foto: Google MapsDoi cetăţeni suedezi au fost ucişi luni seară la Bruxelles într-un atac cu armă descris drept un "atac laş" de către premierul belgian Alexander De Croo şi al cărui autor, care a fugit cu un scuter, a fost căutat în mod activ în timpul nopţii de luni spre marţi, transmite AFP, citat de Agerpres.ro

Un mesaj video de revendicare a fost postat pe reţelele de socializare de către un bărbat "prezentându-se ca atacator şi pretinzând că este inspirat de Statul Islamic", a subliniat parchetul federal, responsabil de cazurile de terorism.

Potrivit mai multor mass-media belgiene, suspectul, Abdesalem L., este un bărbat de 45 de ani, de origine tunisiană, care locuieşte în comuna Schaerbeek din Bruxelles.

Nivelul de ameninţare teroristă a fost ridicat luni seară la patru, considerat "foarte grav", în regiunea Bruxelles.

Atacul a avut loc la scurt timp după ora 19:00 (17:00 GMT) în apropiere de Place Sainctelette din Bruxelles, cu câteva ore înaintea meciului de fotbal de calificare la Euro-2024 între Belgia şi Suedia de pe stadionul Roi-Baudouin.

Potrivit primelor informaţii, atacatorul, care avea asupra sa o armă automată, a vizat şi un şofer de taxi, care a fost rănit, dar este în afara oricărui pericol. Presupusul atacator purta o jachetă portocalie fluorescentă în momentul atacului şi a fugit cu un scuter, potrivit unui clip video difuzat de mass-media, în care se aud cel puţin patru împuşcături.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat un "atac abject", în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a deplâns un "atac terorist islamist". Franţa a anunţat o consolidare a controalelor sale la frontieră.
 
Meciul Belgia-Suedia a fost oprit la pauză, în jurul orei 21.30, dar cei aproximativ 35.000 de spectatori de pe stadionul Roi-Baudouin au fost apoi reţinuţi mai bine de două ore ca măsură de securitate. Incinta a fost evacuată treptat, iar suporterii suedezi au fost escortaţi până la aeroport. 

Pe reţeaua socială X ( fostul Twitter ), premierul belgian a prezentat condoleanţele omologului său suedez Ulf Kristersson după "atacul laş asupra cetăţenilor suedezi de la Bruxelles"'. El a cerut unitate în "lupta împotriva terorismului"'.

În clipul video de revendicare a atentatului,"naţionalitatea suedeză a victimelor este menţionată ca o motivaţie probabilă a actului", a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal, Eric Van Duyse."În această etapă, niciun element nu indică o potenţială legătură cu situaţia israeliano-palestiniană", a subliniat Eric Van Duyse.

Suedia, a cărei imagine s-a deteriorat semnificativ în această vară în lumea musulmană după mai multe profanări ale Coranului autorizate pe teritoriul său, a decis pe 17 august să ridice nivelul de alertă teroristă, considerând că ameninţarea unori atacuri "va persista mult timp". 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Reuniune ministerială NATO, la Bruxelles! Consolidarea securității în regiunea Mării Negre și în special în România, pe ordinea de zi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii