Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul tornadelor din SUA Cel puţin 83 de morţi, sute de case complet distruse şi mormane uriaşe de moloz. "O tragedie inimaginabilă" (VIDEO)

ro

12 Dec, 2021 11:41 1661 Marime text
Cel puţin 83 de morţi, sute de case complet distruse şi mormane uriaşe de moloz reprezintă bilanţul provizoriu din noaptea de sâmbătă, 11 decembrie, spre duminică în Statele Unite după trecerea prin centrul şi sudul ţării a unei serii de tornade de o violenţă neaşteptată, informează AFP.


Preşedintele american Joe Biden a deplâns "una dintre cele mai devastatoare serii de tornade" din istoria Statelor Unite şi a spus că ravagiile provocate de aceste fenomene meteorologice reprezintă "o tragedie inimaginabilă".

În total, cel puţin 83 de decese au fost confirmate până în prezent în cinci state americane.

În Illinois, cel puţin şase persoane au murit în urma prăbuşirii unui depozit al companiei Amazon, a anunţat directorul departamentului de pompieri din oraşul Edwardsville, precizând că operaţiunile de salvare au fost finalizate şi vor fi urmate de procedura de recuperare a cadavrelor.


Statul Tennessee a confirmat patru decese, două persoane au murit în Arkansas, în timp ce un deces a fost raportat în Missouri.


Kentucky este statul american care a plătit cel mai greu tribut după trecerea acestor fenomene meteorologice violente, care se produc în special în vastele câmpii din Statele Unite.
După ce a anunţat "cel puţin 70 de morţi" în acest stat, guvernatorul său, Andy Beshear, a afirmat că "până la sfârşitul zilei sau până mâine", bilanţul tragediei va depăşi pragul de 100 de decese, precizând că se aşteaptă ca "numărul victimelor să crească într-o manieră considerabilă". El i-a îndemnat pe localnici să doneze sânge pentru a contribui astfel la îngrijirea răniţilor.


Catastrofa reprezintă "cea mai gravă tornadă, cea mai devastatoare şi cea mai letală din istoria statului Kentucky", a precizat guvernatorul acestui stat american.

Mayfield, o localitate cu 10.000 de locuitori, a fost epicentrul catastrofei.

Centrul oraşului seamănă acum "cu o grămadă de chibrituri", a declarat primarul local pentru postul de televiziune CNN.


Angajaţii unei fabrici de lumânări au rămas prinşi în interiorul acesteia după ce acoperişul a cedat sub violenţa vânturilor. Autorităţile locale încă nu au veşti despre câteva zeci de angajaţi dintre cei aproximativ 100 care erau prezenţi în clădire.

Nicio persoană nu a putut fi scoasă în viaţă din grămada de moloz în cursul dimineţii de duminică, alimentând astfel temerile legate de un bilanţ mult mai grav al tragediei.

 

Guvernatorul Andy Beshear a vorbit chiar despre "un miracol" dacă echipele de salvare vor reuşi să mai găsească supravieţuitori.Agenţiile federale de gestionare a catastrofelor naturale au început deja să trimită echipe de intervenţie la faţa locului, a anunţat Joe Biden, care a promis că "statul federal american va face tot ceea ce poate pentru a ajuta".

 
După ce a deplâns bilanţul tornadelor, preşedintele Joe Biden a subliniat faptul că fenomenele meteorologice au devenit "mai intense" odată cu încălzirea planetei, fără să stabilească totuşi o legătură de cauzalitate directă între dereglările climatice şi catastrofa care a îndoliat ţara. 


Sursa Agerpres

Foto captură video Youtube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii