Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:29 22 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amplă operațiune de descarcerare în largul Corsicăi - la nord-vest de Cap Corse, Franța. Două nave s-au ciocnit pe mare

ro

12 Oct, 2018 10:13 947 Marime text
Cele două nave care s-au ciocnit duminica trecută în largul Corsicăi - la nord-vest de Cap Corse ("Promontoriul Sacru") - au putut fi descarcerate abia joi seara, la patru zile după accident, a anunţat prefectura maritimă din Toulon (sud-estul Franţei), informează France Presse citat de Agerpres.ro 

'Sub efectul combinat al mişcărilor valurilor şi al precedentelor tentative de descarcerare, nava 'Ulise' a fost separată de portcontainerul 'Virginia'', a anunţat prefectura într-un comunicat.


Un baraj antipoluare a fost desfăşurat de-a lungul vasului de containere 'Virginia', lovit de nava tunisiană 'Ulise' duminică, în timp ce acostase la 28 km de coastă în apele extrateritoriale.

'Nava 'Ulise' rămâne în zonă până la reevaluarea situaţiei în ziua de 12 octombrie', precizează comunicatul.

'Virginia' nu şi-a părăsit punctul de ancorare, adaugă prefectura. Mai multe nave de salvare franceze sunt prezente în zona accidentului 'pentru a asigura securitatea vaselor şi în scopul protecţiei mediului', mai adaugă prefectura.


Tot pe parcursul zilei de joi, operaţiunile de recuperare a hidrocarburilor deversate au continuat. Două avioane care au survolat locul accidentului au localizat zonele afectate de deversare.

Aproximativ 150m3 de amestec de hidrocarburi şi apă de mare au fost recuperate miercuri seara.

O înregistrare video subacvatică realizată de experţi a arătat locul unde nava-cargo 'Ulise', închiriată de Compania tunisiană de navigaţie (CTA), provocase o spărtură portcontainerului cipriot CLS 'Virginia', din care s-au deversat circa 600 tone de păcură.

Opt nave - patru franceze şi patru italiene - au fost mobilizate la operaţiunile de descarcerare.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă în cazul acestei coliziuni. Potrivit autorităţilor franceze, la bordul portcontainerului 'Virginia' se află un echipaj de circa 20 de persoane, iar la bordul navei 'Ulise', echipajul este format din 45 de membri. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii