Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri în SUA Numeroase vedete și-au pus talentul în sprijinul candidatei democrate Hillary Clinton

ro

08 Nov, 2016 10:43 2033 Marime text
Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a adunat în jurul său o pleiadă de vedete, unele mai populare decât altele: campania sa prezidențială a fost încheiată prin concerte susținute de Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi și Lady Gaga, în speranța de a seduce ultimii alegători înainte de vot, relatează astăzi France Presse.
 
Unele celebrități sunt în mod obișnuit mai degrabă înclinate spre stânga, dar în acest an preferința pentru candidata democrată este fără precedent, aproape niciun muzician de renume neoferindu-și sprijinul pentru republicanul Donald Trump.
 
Această notă artistică ce a însoțit campania Clinton a culminat luni cu un concert susținut de legenda muzicii rock Bruce Springsteen în Philadelphia, în statul-cheie Pennsylvania. Spectacolul a adunat mai mult de 40.000 de oameni, un record pentru o reuniune a candidatei democrate.
 
"Să ne jucăm rolul, astfel încât să ne putem uita înapoi în 2016 și să spunem că am fost alături de Hillary Clinton, de partea bună a istoriei", a îndemnat el de pe scena instalată în centrul orașului Philadelphia, locul de naștere al democrației americane.
 
Înaintea lui Springsteen s-a aflat pe scenă cântărețul Jon Bon Jovi, care îi susține de mult timp pe candidații democrați. A urmat o întreagă procesiune: Chelsea și Bill Clinton, una din fiice și soțul candidatei, apoi Michelle și Barack Obama, și în cele din urmă Hillary Clinton.
 
Madonna a susținut și ea un scurt concert surpriză luni seara în centrul orașului New York.
 
Și extravaganta Lady Gaga urma să susțină mai târziu unul dintre primele sale showuri după lansarea recentă a albumului său "Joanne", în Carolina de Nord, unde Hillary Clinton avea programat un ultim miting chiar înainte de miezul nopții.
 
După ce în ultimele zile în favoarea candidatei democrate au concertat Pharrell Williams, interpretul hitului "Happy'', sau vedeta muzicii pop Jennifer Lopez, prezența unor astfel de staruri poate atrage mulțimi mari la aceste întâlniri finale, scrie AFP.

 
Astfel de concerte gratuite au oferit și rapperul Jay-Z și soția sa, Beyoncé, vinerea trecută în Ohio, oferind posibilitatea de a obține datele de contact ale unor potențiali alegători atunci când aceștia își rezervă locurile, ceea ce permite recontactarea lor pentru a-i încuraja să voteze, explică agenția franceză de presă.
 
"Sufletele noastre nu au culoare și vreau să evoluez într-o lume în care fiica mea să nu se confrunte cu constrângeri", a declarat Jay Z în timpul spectacolului său alături de alte vedete hip hop precum J. Cole, Chance the Rapper și Big Sean.
 
Sprijinul cuplului Jay-Z / Beyoncé pentru cea care vrea să devină prima femeie-președinte a Statelor Unite l-a nemulțumit foarte tare pe adversarul acesteia, care a încercat să pună în discuție registrul lingvistic al cântecelor lor.
 
"Nu este uimitor că (...) Jay-Z și Beyonce folosesc un limbaj obscen cu cuvinte pe care, dacă le-aș rosti, ar duce la o revenire la scaunul electric", s-a revoltat luni miliardarul, lăudându-se că el adună "mulțimi mai mari decât o fac ei".
 
Cu toate acestea, rockerul Ted Nugent, unul dintre puținii aliați ai lui Trump din lumea muzicii, a făcut un gest sexual grosolan evocând Partidul Democrat, înainte de a-l prezenta pe candidatul republican la un miting în Michigan duminică.
 
La Hollywood, Trump se bucură de sprijinul câtorva nume celebre, precum Clint Eastwood, însă afirmațiile sale scandaloase de pe tot parcursul campaniei i-au adus mai ales dușmani, iar artiști precum Adele și Rolling Stones și-au exprimat nemulțumirea că le-a folosit cântecele la mitinguri politice.
 
Celebritățile și-au multiplicat, în schimb, intervențiile în favoarea lui Hillary Clinton. Katy Perry a cântat și a împrumutat titlul său "Roar" pentru spoturi de campanie și a lăudat-o pe candidata democrată pe Twitter, unde cântăreața este internauta cea mai urmărită din lume.
 
Cântăreața pop Miley Cyrus a mers din ușă în ușă la studenții de la Universitatea din Virginia, iar trupa indie rock The National a cântat gratuit în statul său de origine, Ohio.
 
La rândul său, site-ul de streaming de muzică Spotify a difuzat către milioane de alegători un mesaj nonpartizan al lui Barack Obama în care președintele le-a cerut americanilor să meargă la urne.
 
Și romancierul Dave Eggers a condus, în ultima lună, un proiect intitulat ''30 de zile, 30 de cântece", în care artiștii au publicat cântece anti-Trump. Unul dintre ei, artistul electro Moby, a estimat că Donald Trump "nu (a fost) departe de a fi un psihopat".

Citeşte şi...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii