Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

agerpres.ro MAE rus. România încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial

ro

05 Feb, 2016 15:53 2506 Marime text
Ministerul de Externe al Federației Ruse își exprimă îngrijorarea față de încercări din România de a retușa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus, informează agerpres.ro.

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și la București 'prin evenimente destul de modeste', conform aprecierilor Mariei Zaharova.

În schimb, expoziția despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, 'tonuri fățiș antisovietice și antirusești', punându-se accentul pe condamnarea acțiunilor 'crude, inumane' ale 'forțelor de ocupație sovietice' față de etnicii germani și lăsându-se în schimb deoparte 'fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului și a Bucureștiului în genocidul evreilor și al țiganilor'. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că 'un rol activ în tot acest spectacol' l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru.

'La ceremonia de deschidere a expoziției (despre deportarea sașilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilați din România postbelică au fost întocmite chiar de administrația românească', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

În acest mod, a spus Zaharova, Bucureștiul și-a asigurat reducerea comunității de sași și totodată a comunității maghiare în Transilvania în favoarea populației românești.

'Cine, dacă nu în primul rând președintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a țării sale', a întrebat retoric Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

În final, ea a adăugat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziștilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

Sursa text + foto: agerpres.ro

Citește și: Reacția MAE după comentariile diplomaţiei rusești
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii