Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit rabinul Menahem Mendel Taub. Era născut în România şi singurul supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz

ro

29 Apr, 2019 01:44 3704 Marime text
Mii de persoane au asistat duminică, la Ierusalim, la înmormântarea rabinului Menahem Mendel Taub, supravieţuitor al lagărului nazist de la Auschwitz, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Taub, născut în Transilvania în 1923, a decedat duminică în Oraşul Sfânt.

Cunoscut în comunitatea evreiască ultraortodoxă ca descendent al unei dinastii de rabini hasidici din Ungaria, el a fost deportat la Auschwitz în 1944, împreună cu şase fraţi şi surori.

A fost unicul supravieţuitor din familie, după ce a fost supus experimentelor medicului nazist Josef Mengele.

Rabinul a emigrat din SUA în Israel în 1963 şi şi-a dedicat viaţa mărturiilor despre Holocaust, subiect căruia i-a consacrat o enciclopedie în mai multe volume.

"Cel care a văzut cum sunt smulşi copiii din mâinile mamelor pentru a fi aruncaţi în foc nu poate uita", a spus Taub într-un interviu acordat în 2014.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat tristeţea la aflarea decesului rabinului. "Supravieţuitor al ororilor Shoah, el şi-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel şi printre evreii din diaspora", a spus prim-ministrul, citat într-un comunicat al cabinetului său.

"Era vocea eroismului spiritual al evreilor în timpul Shoah şi a făcut tot ce a putut pentru onorarea victimelor", a declarat despre Taub preşedintele Israelului, Reuven Rivlin. "Opera lui are o rezonanţă deosebită într-un moment în care trebuie să ne dublăm eforturile de a ne aminti şi de a nu uita niciodată", a adăugat şeful statului israelian. AGERPRES
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii