Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucigasii studentului de la Academia Navala aveau la activ si alte infractiuni

ro

20 Dec, 2007 00:00 2561 Marime text
1198095543.jpg

Asasinii lui Alexandru Coca, omorat in bataie, au fost trimisi in judecata # George Sovaila, zis Sobolanul, de 18 ani, Mitrita Lefter, zis Machi, de 21 de ani, Costel Enache, zis Chiorul, de 17 ani, sunt acuzati de omor calificat

Lefter, fugit in Spania imediat dupa comiterea crimei, este in continuare de negasit. Contrar celor afirmate de politie, cei trei nu erau deloc usi de biserica. Mitrita Lefter este cercetat intr-un alt dosar de omor, iar Costel Enache si George Sovaila sunt inculpati impreuna pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente. Uciderea lui Alexandru Coca, in varsta de numai 23 de ani, ar fi putut parea, sa zicem, un accident nefericit. S-ar fi putut considera ca nu au vrut sa-l omoare. A fost o simpla bataie intre tineri, care din nefericire s-a soldat cu consecinte mult mai grave. Din pacate nu a fost asa. Cei trei erau cunoscuti ca avand un comportament violent si impulsiv si nu se aflau la primul conflict cu legea penala. Mitrita Lefter, zis Machi, este cercetat de Judecatoria Galati, in calitate de inculpat, in dosarul nr. 3527/233/2007, in care este acuzat de ucidere din culpa. Ceea ce inseamna ca criminalul lui Alex Coca mai omorase o persoana si ca probele impotriva lui au fost destul de serioase, din moment ce a fost trimis in judecata. In dosarul pentru ucidere din culpa este acuzat ca a fost autorul unui accident rutier, soldat cu moartea victimei. Dosarul a fost inregistrat la data de 16 martie 2007, ceea ce inseamna ca, intre cele doua omoruri, nu a trecut prea mult timp. Ultimul termen in acest dosar a fost pe data de 5 decembrie. Coincidenta cumplita, la o zi dupa ultimul termen din dosarul in care este acuzat de uciderea lui Alexandru Coca. Dosarul pentru ucidere din culpa a fost amanat pentru data de 16 ianuarie 2008, pentru a se atasa fisa de cazier a inculpatului. La randul lor, Costel Enache si George Sovaila sunt cercetati, in calitate de inculpati, in dosarul nr. 2356/233/ 2006, fiind acuzati, alaturi de alti trei indivizi, de lovire sau alte violente. Ceea ce inseamna ca au pocnit impreuna aceeasi persoana. Spre deosebire de Alexandru Coca, victimele au scapat insa cu viata. Un lucru este insa cert. Cei trei avea un comportament antisocial. Poate daca instanta i-ar fi arestat inca de la primele dosare, poate daca legile ar fi fost mai aspre, poate daca politia ar fi facut mai multe Alexandru Coca ar fi fost inca in viata. Desi inregistrat la instanta din 15 august 2006, dosarul pentru lovire sau alte violente se afla inca in fata audierii partilor, cea ce inseamna ca justitia se misca aproape cu viteza melcului.

Omorul

Cei trei se reintalnesc in dosarul nr. 7832/121/2007, o insiruire de cifre care inseamna uciderea lui Alex. Sec, pe site-ul Tribunalului Galati se poate citi: inregistrat in data de 23.11.2007. Obiect dosar: omorul (art. 174 Cod penal), 175 Cod penal. Contine: 1 dosar de up (nr. urmarire penala), precum si corpuri delicte - un sac cu haine si un plic cu tampoane cu urme biologice. Materia juridica - penal. Stadiu procesual - fond. Parti: George Sovaila: inculpat, Costel Enache: inculpat, Mitrita Lefter: inculpat, Stefan Coca: parte civila, Ionel Enache: parte responsabila civilmente, Gherghina Enache, parte responsabila civilmente, Serviciul de probatiune: Autoritatea tutelara, Consiliul Local Frumusita: Autoritatea Tutelara. In spatele acestor randuri seci se ascund lacrimile lui Stefan Coca, tatal lui Alex, parte civila, care cere, pe langa condamnarea penala, despagubiri materiale si morale pentru moartea fiului sau, si disperarea parintilor lui Costel Enache, oameni la casa lor, al caror fiu minor, care avea un viitor in fata, a omorat un alt tanar. Ce doi au fost chemati sa achite financiar pagubele materiale si morale produse de fapta fiului sau, pentru al carui comportament sunt inca responsabili. Primul termen in cauza a avut loc pe data de 4 decembrie, cand, asa cum era de asteptat, dosarul a fost amanat pentru lipsa de procedura cu Mitrita Lefter, fugit in Spania. Urmatorul termen a fost acordat pe data de 11 ianuarie, masura arestarii preventive mentinandu-se. Consemnarile din rechizitoriul prin care cei trei au fost trimisi in judecata sunt socante. L-au lovit pe Alex pana a cazut in genunchi si au continuat sa-l bata, desi era cazut la pamant si nu schita niciun gest de aparare. Apoi au fugit.

Minutul care a adus moartea

Redam in continuare cateva fragmente din rechizitoriu. In noaptea de 13/14 octombrie, un grup de tineri din Tamaoani a plecat sa se distreze intr-un club din Galati. Au ajuns la One, dar pentru ca acolo fusese injunghiat un tanar, clubul fusese inchis. Au pornit catre cazinoul de pe strada Garii. Au jucat biliard o ora, dupa care au vrut sa plece acasa. S-au razgandit si au decis sa intre un pic si in Clubul Pasha. Au dat sa intre, dar s-au intersectat cu Alexandru Coca, acesta fiind insotit de prietenul sau, Iulian Roman. Privirile lui Alex si Mitrita Lefter s-au intalnit o fractiune de secunda. Alex, fara a schita vreun gest, l-a intrebat: "ce te uiti asa la mine?" Era intrebarea care avea sa aduca sfarsitul. Mitrita Lefter i-a dat o palma. Lui Alex i-a sarit tigara din mana. Lefter a strigat catre ceilalti: "bai, veniti incoace!". Apoi i-a dat un pumn in cap lui Alex, care a cazut in genunchi. A aparut George Sovaila, care a dat un pumn in gatul victimei. Alex a cazut cu fata in jos. Costel Enache a venit si el in ajutor si toti trei au inceput sa-l bata cu pumnii si picioarele, in cap. La un moment dat, Mitrita l-a apucat pe Alex de guler, l-a ridicat si l-a lovit cu picioarele in fata. Unul dintre tovarasii cu care cei trei plecasera din Tamaoani a strigat "hai sa mergem!" si toti au luat-o la fuga. S-au reintalnit in zona Liceului de Arta. Au mers la un bar din Tiglina I, unde au comentat cele intamplate, apoi au urcat intr-un taxi si au pornit spre Tamaoani. In vreme ce criminalii intrau linistiti in casele lor, viata incepea sa se scurga din trupul lui Alex Coca. Prietenul sau a chemat o ambulanta, victima a ajuns la spital dar, cateva ore mai tarziu, a murit din cauza loviturilor primite. Din declaratiile martorilor, depuse la dosar, reiese ca "loviturile aplicate victimei au fost de o deosebita intensitate, repetate si concomitente si au durat cel mult un minut". Un minut care a distrus atatea destine.

Criminali pe viata

In declaratia unui alt martor se arata ca "victima nu a schitat, in niciun moment, niciun gest de aparare, care sa determine o asemenea reactie violenta din partea celor care l-au ucis". Tot in rechizitoriu se precizeaza ca toti agresorii puteau realiza ca exista riscul de a o omori pe victima, iar faptul ca nu s-au folosit de alte obiecte vulnerante de natura a produce rezultatul letal nu inlatura vinovatia de omor. La fel, nu are nicio importanta si nici nu constituie circumstanta atenuanta faptul ca unul sau altul din cei trei a lovit mai putin in zona capului si ca aceste lovituri n-ar fi fost cele care au dus la decesul victimei. Altfel spus, au batut impreuna, au omorat impreuna. Procurorii au aratat, de asemenea, in actul de trimitere in judecata, ca inculpatul Costel Enache, inca minor la data comiterii faptei, face parte dintr-o familie organizata, era elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar Industrial de Marina, unde nu a creat niciun fel de probleme. S-a apreciat, de asemenea, ca participarea sa la comiterea faptei a fost cauzata de influenta negativa a anturajului, a teribilismului, a lipsei abilitatii de a lua decizii corecte in situatii de criza. Cei trei au inceput sa banuiasca faptul ca sunt criminali abia in momentul in care presa a mediatizat cazul. Dupa alte cateva zile, cand fotografia victimei a aparut pe prima pagina a ziarelor, au devenit siguri. S-au intalnit, au decis sa nu mai povesteasca nimanui despre ceea ce se intamplase in noaptea aceea si au decis sa fuga din tara. Singurul care a reusit sa faca rost de bani la timp a fost Mitrita Lefter, care a imprumutat de la seful lui si a fugit in Spania, unde se pare ca are un frate. Desi este dat in urmarire internationala, nu a putut fi inca localizat si a fost trimis in judecata in lipsa. Fisele criminologice ale celor trei, insotite de o copie a rechizitoriului, au fost trimise la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi introduse in baza de date.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor} {autor} Emilian ANDREI {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii