Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transport de tone de cocaină pură DIICOT Constanţa a terminat ancheta în cazul narcoticelor din Brazilia

ro

22 Dec, 2011 00:00 3132 Marime text

cap_3.jpgUnul dintre cele mai importante dosare de trafic de cocaină la nivel internaţional a fost trimis în instanţă în cursul zilei de ieri de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţie de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, ancheta vizând cele aproape patru tone de cocaină descoperite de autorităţile juridice din Brazilia în Portul Parangua la începutul anului 2009.

Culmea, protagoniştii dosarului trimis pe rolul Tribunalului Constanţa sunt tot cei trei indivizi condamnaţi în cursul acestui an de judecătorii Tribunalului Constanţa şi cei ai Curţii de Apel Constanţa la pedepse cu închisoarea de peste 20 de ani, pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de narcotice de mare risc, după ce au fost prinşi de aceiaşi procurori DIICOT Constanţa cu o tonă de cocaină pură pe care încercau să o introducă în România prin Portul Constanţa Sud Agigea.

Concret, procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT au dispus trimiterea în judecată, sub grave acuzaţii de trafic de droguri de mare risc şi tentativă de a introduce în România droguri de mare risc, a cetăţeanului spaniol Antonio Cano Alvarez, alături de românii Ramona Elena Cioroabă şi Vasile Chiribău. Concret, noul dosar vizează cantitatea de peste 3.800 kilograme de cocaină pură descoperite în luna ianuarie 2009 de autorităţile braziliene în Portul Parangua, cu sprijinul autorităţilor române. La finalul unei anchete ce a durat aproape trei ani, procurorii DIICOT Constanţa au strâns toate datele şi au stabilit conexiunile dintre cele două încărcături record de cocaină. În aceste condiţii, conform rechizitoriului întocmit de anchetatori şi prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor trei, modalitatea de disimulare a celor peste 3.800 kg de cocaină găsite în Brazilia era identică pentru disimularea celor 1.208 kg cocaină pură găsită în containerele din Portul Constanţa Sud Agigea, narcotice care, culmea, ajunseseră în Agigea tot din Brazilia.

Aceleaşi societăţi, acelaşi mod de operare

Astfel, anchetatorii constănţeni au stabilit faptul că cele aproape patru tone din Brazilia ar fi trebuit să urmeze acelaşi traseu ca şi tona de droguri descoperită în Portul Constanţa Sud Agigea. Mai mult, societăţile prin care urma să se facă tranzitul drogurilor pe teritoriul României, anume firma destinatară precum şi expeditorul, erau identice pentru cele două situaţii, la fel cum şi portul de destinaţie urma să fie şi pentru cele patru tone de cocaină tot Constanţa Sud Agigea. Şi în acest caz, cei trei suspecţi s-au declarat total nevinovaţi de acuzaţiile aduse, precizând că nu ştiau că în containerele burduşite cu cocaină s-ar afla altceva decât cherestea, astfel cum era menţionat în acte. Ei au negat orice implicare în caz. După cum am menţionat anterior, dosarul a fost trimis pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, unde urmează să se stabilească primul termen de judecată. În ceea ce-i priveşte pe cei trei suspecţi, spaniolul Antonio Cano Alvarez şi românii Ramona Elena Cioroabă şi Vasile Chiribău, aceştia se află în stare de detenţie, fiind deja condamnaţi de două instanţe la pedepse cu închisoarea de peste 20 de ani. În prezent, cei trei aşteaptă în penitenciar să li se judece recursurile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii