Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:57 22 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţepe informatice din Constanţa DIICOT a pus pe butuci o grupare care acţiona în UE, în America de Sud şi în SUA

ro

29 Jun, 2013 00:00 2064 Marime text
Procurorii Direcţiei  de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, ce acţiona în state membre ale Uniunii Europene şi ale Americii de Sud, precum şi în Statele Unite ale Americii.

În dosarul penal constituit, procurorii DIICOT au pus sub învinuire 38 de persoane.
Activităţile ilicite ale grupului infracţional organizat constau în ofertarea pe Internet a unor de bunuri şi servicii, la preţuri atractive, urmată de încasarea contravalorii acestora, fără ca persoanele respective să beneficieze de obiectul sau prestaţia oferită (de regulă autoturisme, produse electronice sau închirierea de imobiliare).
În realizarea activităţii infracţionale, membrii grupării se recomandau ca fiind cetăţeni străini, folosindu-se de acte de identitate falsificate şi conturi deschise la o bancă din străinătate. Efectuarea plăţilor era solicitată fie direct, în numerar, fie în conturile respective, pe teritoriul unui stat european. Ulterior, sumele erau transmise, prin intermediari, liderilor grupării din România. Prejudiciul estimat la acest moment este de 1.000.000 de lire sterline, iar numărul victimelor este de 588.
Au fost efectuate 33 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Vâlcea, Sibiu, Cluj şi Constanţa, procurorii DIICOT beneficiind de sprijinul DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, SCCO Vâlcea şi Sibiu, BCCO Bucureşti, Cluj şi Constanţa, precum şi de 17 echipaje ale Jandarmeriei Române.
Oficialii DIICOT spun că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii