Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Teach me tonight" cu Harry Tavitian si Cserey Csaba la Brasov

ro

12 Jul, 2009 22:05 1294 Marime text
harry_tavitian_04.jpgHarry Tavitian (pian) şi Cserey Csaba (percutie) ne invita sa ne racorim cu jazz, vineri 17 iulie a.c., ora 20.00, la Centrul Cultural Reduta din Braşov.

Concert organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta.

Intrarea este liberă.

Evenimentul face parte din seria de concerte «Teach Me Tonight - de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian», iniţiată in 2009 de Institutul Cultural Român. Concertul e prilejuit de Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de ICR în cetatea transilvană a Brasovului, care are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion" cultural şi academic. Nu este intamplatoare organizarea cursurilor aici, cum nu este intamplatoare nici programarea acestui concert la Brasov, intr-un spaţiu multicultural: un armean născut în Dobrogea şi un secui născut în Transilvania se (re)întâlnesc în urbea din Carpaţi.

Harry Tavitian: „Cred ca muzica pe care o facem - in care incercam o sinteza intre free-jazz si muzica de camera contemporana, pe de o parte, foclor si muzica medievala transilvaneana, pe de alta parte - poate fi foarte sugestiva pentru participantii la cursurile de limba, cultura si civilizatie, pentru ce inseamna azi identitatea culturala romaneasca. Astept cu nerabdare sa ma reintalnesc cu publicul din Brasov, oras cu o frumoasa traditie jazzistica, in care mi-am petrecut studentia si unde, in 1975, s-a nascut si prima mea formatie de jazz. Chiar daca in anii din urma concertele mele la Brasov nu au mai fost asa de numeroase ca inainte de '89, fanii de jazz din Brasov imi sunt la fel de dragi".

Harry Tavitian (www.harrytavitian.ro) se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European". Jazz-ul de avangardă şi blues-ul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Percuţionistul Cserey Csaba (n. 1958, Gheorghieni), autodidact, s-a afirmat în anii '70 în domeniul rock-ului progresiv. Fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra, a fost inspirat de muzica orientală. Este creator al unor instrumente şi iniţiator al unei şcoli de percuţie la Satu Mare. Muzicianul îşi explică astfel pasiunea: „Toba este cel mai vechi instrument, e o parte din istoria lumii; intâi a fost folosită ca mod de comunicare şi de-abia apoi ca un instrument muzical. Viaţa e de neimaginat fără ritm, de la bătăile inimii până la ritmul vieţii de fiecare zi".

Harry Tavitian: „Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. În ultimii şase ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte, în România, Ungaria, Germania, Belgia. Cserey Csaba are mult rafinament, sensibilitate, plus un simţ extraordinar al ritmului şi al... umorului".

Cserey Csaba: „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca şi mine de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi şi reuşesc să transmit această emoţie şi publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, ceea ce e chiar esenţa jazz-ului: spontaneitatea şi trăirea adevărată".

În compoziţiile lui Tavitian şi Cserey, folclorul este „reinventat" în contextul jazz-ului. Primul lor CD, numit „Naşterea" şi lansat la începutul lui noiembrie 2008, „exprimă puterea de a transcede a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale" (Roger Griffin).

„Harry Tavitian & Cserey Csaba iarăşi au uimit (...) - la fiecare concert al maeştrilor eşti pur şi simplu hipnotizat de scenă, atât muzica lor, care transmite o bucurie imensă de a exista, cât şi energia celor doi te ţin în priză şi te fac să te simţi participant la o conspiraţie mondială a celor aleşi să se bucure de muzică" - Alexandru Vakulovski (Tiuk, septembrie 2008, despre concertul susţinut de duo la Festivalul Stuffstock)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii