Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse juridice Aproape 200 de angajaţi ai ISU Dobrogea, la un pas de judecată pentru dare de mită

ro

28 Jan, 2014 00:00 4063 Marime text
Prin rechizitoriul prin care fosta conducere a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a fost deferită instanţei sub acuzaţii de corupţie, procurorii DNA au decis să formeze un nou dosar, separat, prin care să-i ancheteze pe concurenţii care şi-ar fi cumpărat locul în inspectorat.

Mai precis, anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au hotărât disjungerea dosarului şi continuarea cercetărilor faţă de cele 205 persoane pentru care s-ar fi falsificat lucrările de către fosta conducere a ISU Dobrogea. Acuzaţia principală care îi viza pe concurenţii care ar fi fost favorizaţi ar fi fost dare de mită. Potrivit unor surse apropiate cazului, acest al doilea dosar referitor la situaţia de la ISU Dobrogea ar fi şi el aproape de finalizare. Mai exact, surse juridice susţin că procurorii s-ar afla la un pas de încheierea anchetei şi de întocmirea unui nou rechizitoriu, în care, de data aceasta, inculpaţi ar fi o parte dintre cei care şi-ar fi cumpărat locul în ISU, potrivit anchetatorilor. Aceleaşi voci mai spun că numai unii dintre concurenţii favorizaţi ar urma să fie deferiţi instanţei. Între timp însă, dosarul se află în lucru pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform organelor de anchetă, în cursul lunii august 2007, la nivelul ISU Dobrogea, s-a organizat concursul pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer.

„În zilele premergătoare susţinerii probei scrise (desfăşurat la data de 15 august 2007), inculpatul Trandafir Petre, inspectorul şef al ISU Dobrogea, împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Coman Neculai (preşedintele comisie de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel şi Costache Viorel, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop „susţinerea” unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal”, potrivit DNA.

„Candidaţi favorizaţi”

Procurorii mai susţin că „la acest grup infracţional au aderat ulterior şi inculpaţii: Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Bugnar Adrian Mihai, Niculae Florin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu, Alecu Viorel, Gaicu Dănuţ Mihail, Dumitrescu Laurenţiu George, Cioroiu Nicuşor Cirpian, Ţîncă Dumitru şi Tănase Mihai, care, în calitate de membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, au fost de acord să falsifice cele 205 lucrări. Falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs, ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10)”. „De asemenea, inculpaţii contraamiral (r) Rusmănică Mircea, fost comandant al Flotei Militare Constanţa, şi colonel ( r) Romanescu Eugen, fost ofiţer din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, prin intermediul inculpatului Trandafir Petre, au exercitat influenţe şi presiuni asupra membrilor comisiei de corectare în vederea susţinerii a şase candidaţi, cu consecinţa declarării ca admişi a candidaţilor respectivi.

În cauză au fost identificate un număr de 44 de părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 RON. Deşi părţile vătămate şi civile au obţinut la acel examen nota minimă de admitere (peste 7), aceştia au fost declaraţi respinşi deoarece posturile lor au fost ocupate de candidaţii favorizaţi de inculpaţi.
Faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-o cauză separată. Cei 192 de candidaţi declaraţi admişi prin fals au calitatea de cadre militare active (subofiţeri) la ISU Dobrogea, procurorii solicitând instanţei de judecată anularea documentelor de încadrare”, au conchis organele de anchetă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii