Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:11 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiţi la ce număr trebuie să sunăm? SRI ne învaţă cum să scăpăm cu viaţă dintr-un atac terorist. Nu este foarte greu

ro

11 Apr, 2017 00:00 1404 Marime text
Departamentul dedicat culegerii de informaţii asigură monitorizarea constantă şi analiza riscurilor teroriste la nivel naţional şi în raport cu evoluţia globală a fenomenului terorist.
 
În contextul ultimelor atentate teroriste din Rusia, Suedia şi Grecia, soldate cu mai mulţi morţi şi zeci de răniţi, este bine de ştiut care sunt primii paşi ce trebuie urmaţi în cazul în care suntem implicaţi într-un astfel de eveniment. Astfel, graţie informaţiilor puse la dispoziţie de Serviciul Român de Informaţii, cotidianul ZIUA de Constanţa este în măsură să vă prezinte un scurt ghid de supravieţuire.
 
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, în cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, poţi apela linia telefonică gratuită Telverde 0800800100. Foarte important: identitatea apelantului este protejată.
 
Când este bine să suni? Atunci când observi următoarele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:
- cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive, otrăvuri etc.);
- acţiuni prin care se încearcă perturbarea funcţionării unor instituţii/locaţii importante (obiective strategice de importanţă deosebită);
- anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste;
- prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum spaţii unde se desfăşoară misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.;
- interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuri;
- persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interzise;
- un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă;
- persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale);
- persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens;
- ţie sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui atac terorist cu bombă? 

Potrivit SRI, în cazul în care te afli într-o astfel de situaţie, este important să nu intri în panică. „Încearcă să îţi păstrezi calmul şi să rămâi pe loc! Evaluează situaţia în care te afli: ai răni produse de schije? (sub şocul exploziei, este posibil să nu le simţi imediat) Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte! În locul în care te afli, există elemente de construcţie prăbuşite parţial sau cu risc de prăbuşire? Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri! Identifică spaţiul cel mai bun prin care poţi ieşi în siguranţă din zonă! Evită spaţiile înguste de trecere către ieşire pentru a nu crea busculade şi accidente! În locul în care eşti sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simţi miros de gaze sau materiale inflamabile?
 
Nu te ascunde, nu staţiona în aceste locuri! Protejează-ţi căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte! Nu atinge instalaţii (fire, ţevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia! Dacă ai cunoştinţele necesare, acordă primul ajutor răniţilor! Nu atinge obiecte care au fost distruse parţial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie! Ascultă cu atenţie şi urmează întocmai indicaţiile forţelor de ordine! Spune forţelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!“

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui atac terorist armat? 

Fugi de la locul atacului! Dacă reuşeşti să găseşti o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele şi telefonul mobil (renunţă la alte bagaje)! Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia! Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgenţă 112 şi anunţă detalii despre: locul în care te afli (date despre clădire, zonă)! numărul atacatorilor, detalii despre înfăţişarea acestora şi despre armamentul utilizat! victime sau ostatici! Opreşte alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului! Ascultă cu atenţie şi urmează întocmai indicaţiile forţelor de ordine! Spune forţelor de ordine ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului! Dacă nu poţi fugi, ascunde-te! Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia! Evită suprafeţele vitrate sau suprafeţele din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăposteşti după ziduri! Comută telefonul pe modul silenţios - fără sunete sau vibrare! Sună la telefonul de urgenţă 112; vorbeşte în şoaptă pentru a nu atrage atenţia atacatorului! Transmite mesaje scurte despre locul atacului! Nu face mişcări sau zgomote care pot atrage atenţia atacatorului! Baricadează calea de acces spre locul în care te afli! Dacă ai cunoştinţele necesare, acordă primul ajutor răniţilor!

Cum trebuie să reacţionezi în cazul în care la locul tău de muncă se primeşte o ameninţare telefonică „cu bombă“?

Este recomandat: să reţii fiecare cuvânt pe care îl rosteşte persoana respectivă, să încerci să obţii date suplimentare, dacă mesagerul nu indică locul de amplasare a dispozitivului exploziv sau momentul posibilei detonări, să comunici apelantului că în clădire se află oameni şi că detonarea dispozitivului exploziv s-ar putea solda cu moartea sau rănirea gravă a multor persoane nevinovate, să dai atenţie deosebită zgomotelor de fond (specifice spaţiilor deschise/închise) care ar putea oferi un indiciu cât de mic despre locul din care se efectuează apelul telefonic, să asculţi cu atenţie vocea (bărbat, femeie), tonalitatea acesteia (calmă, nervoasă), eventual, accentul şi dificultăţile de vorbire.
 
După încheierea convorbirii: informează imediat administraţia, respectiv persoana abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite mesajul primit, rămâi la dispoziţia organelor de anchetă ce se vor deplasa la faţa locului, pentru a da detaliile necesare soluţionării situaţiei.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul în care la locul tău de muncă se primeşte o ameninţare scrisă „cu bombă“?

Este recomandat: să păstrezi intacte toate materialele (plicuri, suporturi de memorie, e-mail etc.) pentru a nu altera calitatea dovezilor, acestea constituind elemente esenţiale pentru identificarea ameninţării şi a autorului. După primirea mesajului: informează imediat administraţia, respectiv persoana desemnată/abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite date despre ameninţarea existentă, rămâi la dispoziţia organelor de anchetă ce se vor deplasa la faţa locului, pentru a da detaliile necesare soluţionării situaţiei.

Cum trebuie să reacţionezi în cazul descoperirii în incinta locului tău de muncă a unui colet pe care îl consideri „suspect“? 

Informează imediat administraţia, respectiv persoana desemnată/abilitată să gestioneze astfel de situaţii la nivelul instituţiei în care activezi!

Reguli generale de autoprotecţie:

- nu atinge obiectul/coletul atât timp cât ţi se pare suspect (unele dispozitive explozive sunt astfel construite încât mişcarea acestora conduce la iniţiere/explozie)
- nu tăia nicio legătură şi nu dezlipi etichetele, sigiliile etc. (o sfoară sau cablu care face legătura cu un mecanism de declanşare poate iniţia explozia)
- scoate toate materialele inflamabile din vecinătatea coletului pentru a preveni un incendiu, dar fără să te apropii de obiectul/coletul suspect
- nu folosi surse de căldură în apropierea coletului, acestea putând cauza volatilizarea sau dilatarea substanţelor toxice existente în acesta
- evită transmisiile pe frecvenţă radio în apropierea obiectului considerat suspect, deoarece poate determina iniţierea/explozia acestuia.
 
Persoana autorizată/structura abilitată din cadrul instituţiei în care activezi pune în aplicare planul propriu de evacuare în caz de urgenţă, apelează numărul unic de urgenţă 112 şi transmite date despre ameninţarea existentă, până la sosirea autorităţilor, impune măsurile necesare asigurării pazei/supravegherii coletului respectiv şi interzicerii apropierii oricărei persoane de acesta, pentru a nu fi iniţiat din imprudenţă sau a nu produce victime în cazul unei explozii premature, iar la sosirea autorităţilor ce vor neutraliza obiectul/coletul suspect, informează cu privire la toate aspectele constatate.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii