Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Modele 3D detaliate ale unor obiective culturale din judeţ, realizate printr-o colaborare internaţională

ro

31 Oct, 2023 10:42 792 Marime text
Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, anunță o serie de activități planificate pentru perioada 25 octombrie - 6 noiembrie 2023, dedicate conservării digitale a patrimoniului cultural alături de Global Digital Heritage (GDH).

Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH. Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH. Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA (https://globaldigitalheritage.org/) care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală,  potrivit unui comunicat de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa. 

Ei utilizează diverse tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografiere 3D pentru a crea modele digitale ale siturilor arheologice și a altor obiecte istorice și culturale. Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg.

Prin folosirea tehnologiei digitale, ei pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.

Activitățile vor avea loc între 25 octombrie și 6 noiembrie 2023, se vor desfășura în județele Dâmbovița și Constanța și vor include următoarele obiective: Târgoviște, județul Dâmbovița: Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei, Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” Adamclisi, județul Constanța: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi Istria, jud. Constanța: Situl arheologic „Cetatea Histria” Această inițiativă este destinată atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural.

Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivelor culturale vizate, permițând publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine această moștenire culturală.

Institutul Național al Patrimoniului își continuă angajamentul de a face trecutul mai accesibil, implicându-se continuu în activități și proiecte cu scopul conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al României.



Citește și:

Ce se construiește Cum arată șantierul de la Mormântul Pictat Hypogeu. Când încep lucrările?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii